IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 ноември

08:41 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 ноември

МВР си раздало 74 млн. лв. повече за заплати в кризисната 2010 г.
в. Сега

Нови скандални данни за харчовете на МВР изнесе Сметната палата в редовния си одит на отчета на държавния бюджет за миналата година. В кризисната 2010 г. вътрешното министерство е успяло да раздаде 74 млн. лв. за заплати над официално обявените 522 млн. С тези и други преразходи бюджетът на ведомството в края на годината е стигнал 1.39 млрд. лв. - с 83 млн. повече спрямо заложеното в бюджета.

Сериозни преразходи имат и военното министерство, и ДАНС. Числата показват още, че разходите на държавата за обезщетения и плащани суми по граждански договори от ведомствата главоломно растат.

Високите цени отказват фирмите от зелени поръчки
в. Сега

Високите цени, дългият период на изплащане и законодателни празноти пречат на фирмите да поръчват продукти, щадящи околната среда. Това заяви Хриса Делийска, мениджър "Корпоративна отговорност" в "Глобул", на конференция в британското посолство.

Миналия месец правителството одобри план за насърчаване на зелените обществени поръчки до 2014 г. Той задължава централната администрация да залага определен дял на зелени технологии в обществените поръчки. От 2012 г. поне 60% от доставките на копирна хартия във ведомствата трябва да бъдат за рециклирани продукти, а 80 на сто от поръчките за осветление да са за енергоспестяващи крушки. Подобни цели има за IT оборудването, почистващите продукти, транспорта и др. Първи на рециклирана хартия минаха в екоминистерството и твърдят, че им излиза колкото обикновената. От "Глобул" обаче се оплакаха, че не са намерили фирма, която да им доставя екохартия на същата цена.

Строзагорският съд даде ход на делото срещу Йордан Лечков
в. Новинар

Строзагорският съд даде ход на делото срещу бившия кмет на Сливен Йрдан Лечков.

Доскорошният градоначалник е обвинен за допуснати нарушения при полагането на водопроводната мрежа в ж.к. "Дружба" и за оказването на натиск върху шефа на Териториалната дирекция на НАП - Сливен Петко Дюлгеров.

Според обвинителите Лечков е ощетил община с 571 хил. лв. в следствие на нарушенията, които е направил. Обвиняеми по делото са и главният юрисконсулт на Сливен Елеонора Христова, както и Стефан Шевкенов, отговарящ за надзора на обекти.

Искат социалните пенсии да не зависят от осигуровките
в. Новинар

Социалните пенсии да не зависят от осигуровките. Това иска Българската стопанска камара (БСК). Тя настоява за извеждането от солидарния пенсионен стълб на всички социални плащания, които не са свързани с осигурителен принос. Повишаването на трудовия стаж и възрастта за пенсиониране не е панацея и няма да реши проблемите в пенсионната система.

Това се казва в официално становище на Българската стопанска камара (БСК). От камарата препоръчват да се вземат редица мерки, нужни за успешното провеждане на реформата в системата, която според тях е деформирана поради натрупани в годините недалновидни политически решения.

Искаме повече европари за черноморско сътрудничество
в. Стандарт

Трябва да накараме големите европейски държави да ни чуят, че са необходими повече пари за сътрудничеството в черноморския регион. Това каза вчера по време на втората международна конференция на тема "Стратегии и политики на сътрудничество в черноморския регион" Юлиу Бара от министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния.

Той обясни, че според регламента за европейско добросъседство през програмния период до 2013 г. са отпуснати общо 18 млрд.лв. Но е допустимо да се използват до 5% или 900 милиона евро за трансгранично сътрудничество в различните региони. През следващия програмен период в черноморския регион трябва да се говори за реалните нужди, за комуникационната инфраструктура, посочи Бара.

Лотария с таксите за шофьорски изпит
в. Стандарт

Таксите за шофьорски изпит, които "зайците" плащат за явяване на теста, може да бъдат от 20 до 100 лева. Това зависи от мястото, където държат изпита, и от броя на изпитваните в групата.

Според промени в Тарифа 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, когато теоретичният изпит се провежда в одобрен кабинет на учебен център, таксата за всяка група (независимо от броя на хората в нея) е 100 лв., а когато е в кабинет на ИА "Автомобилна администрация", от всеки кандидат ще се събира такса от 20 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 23.11.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още