IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти предлагат 77 мерки за ефективни реформи при криза

От ИПИ критикуват идеята на агенцията за инвестиции за въвеждане на ниски осигуровки само при изпълнение на големи инвестиционни проекти

14:04 | 22.11.11 г. 14
Икономисти предлагат 77 мерки за ефективни реформи при криза

България за пореден път изпада назад в международните класации за конкурентоспособност, икономическа свобода или условия за правене на бизнес. Затова експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ) предлагат на кабинета 77 мерки за икономически растеж, които биха могли да се ползват като наръчник за прилагане на ефективна реформа в условията на криза.

Това съобщи изпълнителният директор на института Светла Костадинова при представянето на годишния анализ за икономическото състояние и неотложните реформи за подобряване на бизнес средата в страната.

Икономистите настояват да се продължи с ограничаването на данъчно-осигурителната тежест, като се предприеме необходимото намаляване на осигурителните и здравни вноски за всички работещи.

„Вместо агенцията за инвестиции да предлага стимули само за големите инвеститори, които щели да внасят по-ниски осигуровки за служителите си, много по-отговорно е държавата да намали осигурителните прагове за всички работещи в страната. По този начин бизнесът на всички нива би почувствал благотворен ефект, който е особено необходим в сегашните икономически условия“, коментира още Светла Костадинова.

Като сравняват България и водещите държави по основните показатели за степен на икономическа свобода, условия за правене на бизнес, конкурентоспособност, образователно ниво, корупцията, отвореен бюджет, развитие на човешските ресурси и правото на собственост изследването на ИПИ затвърждава общото мнение за огромната пропаст, която продължава да дели страната от световните лидери.

Последните анализи на Световния икономически форум за глобалната конкурентоспособност показват, че България е отстъпила с още три позиции назад по конкурентност и вече заема 74-о място сред наблюдаваните 142 държави, припомнят от ИПИ.

Сред спешните мерки, които анализаторите предлагат за развитието на страната, са още и рязкото свиване на държавните разходи до нива от 30% от БВП. Това е свързано и с належащото намаляване на административните структури, за което от ИПИ настояват отдавна.

Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Освен внимателно ,правилата трябва да се изготвят от хора с богат житейски опит, препатили така да се каже, но да са и много мъдри, да не са лобисти! А колко такива познавате? Колко човека познавате, които дълбоко в себе си са наистина искренни и честни? Без това да им е поза за пред хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Интересни съждения но доказателства йок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Напълно подкрепям! Само нестандартни мерки биха дали реален резултат! Всичко друго е алабалистика и оправдание за съществуване на икономистите и финансистите! Още в началото на кризата се опитвахме да докажем, че нещата вървят на зле. Залагаха се някакви измислени прогнози, на база предполагаеми стойности.. никой не слушаше гласа на разума. Всичко бе алчност и пак алчност. Залагаха се нереално високи стойности на печалба от метър жилищна площ. Без да се изчисли по показатели колко реално струва. И колелото се завъртя. Веднага работниците поискаха по-високи цени за квадратен метър??? Не се работеше на заплата а на квадрат изработен обем? Никой не плащаше осигуровки и данъци! Беше пълен хаос. Консултанти с реални познания в областа на капиталното строителство никой не търсеше! Наши конкуренти наемаха служители,които неможеха да сметнат правилно на един фундамент кофража. Важно бе да имаш познати и роднини. Важно бе да си човек на някой. Е как да вярвам сега на икономисти? Имагинерковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
BG INVESTITOR
преди 12 години
Много е лесно да се коментира - това не е така, онова не е правилно, но никой не предлага решения на проблемите. По отношение на (ИПИ ) съм съгласен много говорене, но лишено от смисъл и никаква връзка с реалността - практиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Единственият смислен коментар досега. Другите са опозиция по принцип, но явно алтернативи не предлагат. Разбира се Георги Ангелов е по-скоро теоритик, но не виждам как е виновен за кризата.Относно здравеопазването, в САЩ един от основните проблеми е, че нямат лични лекари, за разлика от останалия развит свят. Това е сравнително независимо от пазарните принципи. От друга страна ако приемем продължителността на живота като измерител, определено в България не сме в позиция да ги критикуваме. Един от най-добрите примери за реформа в здравеопазването е на Холандия. Разбира се и там има пазарни елементи. Понеже производството на медикаменти си е производство, а лечението си е консултантска услуга, няма как да не говорим за бизнес отношения. Просто правилата трябва да се изработват внимателно - нещо, което е голям проблем в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Само за някои неща са прави - за други не.Например въпреки, че съм против субсидиите селското стопанство няма как да оцелее без тях поради конкурентното силно субсидиране на земеделието в цял свят.В образованието - автономия на какво основание ?!? Тези които плащат те трябва да взимат решенията, а не някакви професорчета . В началното и средното образование трябва да има родителски съвет и той да е равнопоставен на учителския. Финансирането трябва да става пряко от данъците на родителите. Здравеопазването е може би една от малкото свери, където пазарните отношения трябва да се избягват максимално. Иначе става като в щатите - хем най-напреднала медицина хем повечето хора не могат да си позволят чисто финансово здравеопазването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
ИПИ и Индъстри Уоч, БЪЛВАТ НЕОЛИБЕРАЛНА ПРОПОГАНДА и са виновни за разсипването на България те са опасни за държавата и народаи трябвa дя бъдат закрити със закон!!!Te се финансират от циониският бандит Сорос!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
ТАЯ ДЪРЖАВА ОТИВА НА ЗАКРИВАНЕ......Факт е отдавна, че България е колония на САЩ(бананова република). Така че остава да дочакаме ИРАНСКИТЕ ядрени бойни глави, дано паднат над народното събрание, че първо да загинат най-отровните змии.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
ravnovesie
преди 12 години
Поредната мозъчна боза на ИПИ. На тези няма ли кой да им каже, че не струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
stoiloff
преди 12 години
На икономистите рябва да се забрани да дават съвети! Не стига ,че са виновни за кризата ами и съвети ще дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още