IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една десета от работодателите у нас разчитат на квалифицирани кадри от чужбина

Чуждестранни специалисти се търсят най-много в секторите информационни технологии, финанси, застраховане и бизнес услуги, според резултатите от проучване

10:22 | 22.11.11 г.
Една десета от работодателите у нас разчитат на квалифицирани кадри от чужбина

Единадесет на сто от работодателите в България търсят квалифицирани кадри извън границите на страната. Това показват резултатите от проучване на Manpower България за работната сила „Решения без граници за работната сила” (“Borderless Workforce research”).

Според проучването най-търсени сред чуждестранните специалисти са инженерите, които идват предимно от Германия, следвана от Великобритания.

В България чуждестранни специалисти се търсят най-много в секторите информационни технологии, финанси, застраховане и бизнес услуги, показват резултатите от проучването на компанията. В сектора на земеделието не се разчита на чужденци. Най-отворени към наемането на чужда работна ръка са работодателите в София.

Най-много чужденци наемат чуждите компании, базирани в България, показва още анализът. По-малко вероятно е българските компании да използват чужди квалифицирани работници, заключават от компанията. 

Оказва се, че работодателите в България са най-загрижени от това, че квалифицираните кадри напускат страната, за да работят в чужбина. Според представените данни 73% от работодателите у нас изпитват тревога от външната миграция върху местната работна сила. Следва ни Гърция, където притеснени от миграцията на квалифицирана работна ръка се чувстват 72% от работодателите. На трето място е Турция с 64%.

Висока е степента на загриженост на работодателите от миграционните процеси на квалифицираните кадри в Румъния (56%), Италия (55%), Ирландия (53%), Словения (53%) и Южна Африка (52%). Най-малко загрижени за източване на работна сила в резултат на миграция са работодателите в Швейцария (11%), Белгия (12%) и Холандия (14%).

Според 86% от анкетираните български работодатели правителството и бизнесът не правят достатъчно, за да забавят миграцията на таланти и да привлекат обратно в страната квалифицираните кадри, които са я напуснали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още