IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 ноември

08:44 | 19.11.11 г.
Преглед на печата за 19 ноември

Приходите от нощувки с ръст от 15,2% през третото тримесечие

в. Новинар

През третото тримесечие на 2011 г. у нас е имало 3450 хотела, мотела, къмпинги и хижи с над 10 легла, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от вестник Новинар. Броят на стаите в тях е 116 300, а на леглата – 259 300. В сравнение със същия период на 2010 г. броят на местата за настаняване е нараснал с 3,0%. Общата заетост на леглата през третото тримесечие на 2011 г. е 49,5%, или с 9,6% повече в сравнение с аналогичния период на 2010 г.

Приходите от нощувки достигат 413,7 млн. лв., което пък е с 15,2% повече от миналата година.

Общият брой на нощувките през третото тримесечие на 2011 г. нараства с 1 769 500 в сравнение със същия период на 2010 г. и достига 11 155 800. Увеличава се броят на нощувки както от българи, така и от чужденци, съответно с 13,8% и с 20,8%. Най-много чужди граждани са дошли от Китай, Литва, Латвия, Украйна, Малта, Македония, Румъния и Ирландия. 98,4% от чуждите граждани са предпочели да нощуват в хотели, посочва изданието.

 

Инвестициите в индустрията скачат с над 17% догодина

в. Сега

Българската индустрия планира повече инвестиции догодина, става ясно от проучване на Националния статистически институт, проведено в края на октомври и цитирано от вестник Сега. Индустриалните предприятия очакват 17,4% скок на разходите за покупка на машини и технологии през 2012 г. Инвестициите идват след силно свиване на вложенията през отиващата си година, което според оценките на бизнеса ще е от порядъка на 20% спрямо 2010 г. Цели 43% от анкетираните компании обаче нямат възможности и намерения през 2012 г. да обновяват, разширяват или разнообразяват производствата си.

Най-големи инвестиции се очертават в енергетиката и водния сектор - 44% от всички заявки за 2012 г. На второ място са добивните компании (27,3%), а на трето - производствата на храни и напитки (10,9%). В същото време производителите на техника, машини и съоръжения ще свият капиталовите си разходи драстично - с над 20% спрямо 2011 г. Най-зле изглежда положението в сектора, създаващ малотрайни потребителски стоки, защото след 13% свиване на инвестициите през тази година идва нов срив догодина - вече със 17%. Това е ясен сигнал, че фирмите, произвеждащи такива стоки, не се надяват нито на износа, нито на българските купувачи за съживяване на продажбите.

Една четвърт от всички вложения през 2012 г. ще отидат за подмяна на овехтяло оборудване. Малко повече - към 28% от средствата, ще са за разширяване на производството. Най-много инвестиции догодина ще влязат в покупка на нови машини и технологии – 34,6% от общата стойност на очакваните вложения в индустрията. 13,1% от фирмените разходи ще са насочени към мерки за опазване на околната среда и за повече сигурност.

 

Предлагат електромобилите да зареждат безплатно в София

в. Стандарт

Собствениците на електромобили ще могат да ги зареждат безплатно, докато са паркирани на ключови места в София, стана ясно презентация на компанията "Ренерджи" по време на конференцията "Индустрия и иновации 2011", съобщава вестник Стандарт. Представител на компанията е заявил, че дружеството е на финала на преговорите със Столична община за изграждането на 7 зарядни станции за електромобили, като амбицията на фирмата е те да се ползват безплатно за определен период от собствениците на електромобили. "Поне за 2 години използването на тези станции трябва да е безплатно, за да имат хората и финансов стимул да купуват такива коли", заяви той.

Още в понеделник в столицата започва изграждането на първите зарядни станции на друга компания - "Фулчарджър България", съобщи нейният управител. Те са част от пилотния проект на фирмата, разработен заедно с ЧЕЗ и Столичната община. В централните части на столицата ще бъдат монтирани 7 зарядни станции, които да обслужват водачите на ековозилата. Те ще бъдат разположени на територията "Синя зона" на площад "Народно събрание", между катедралата "Св. Александър Невски" и сградата на общината, на бул. "Македония", на бул. "Стамболийски" в близост до Mall of Sofia и т.н. Първоначално плащането на тока ще става с предплатени ваучери, а по-късно ще се въведе и плащане чрез дебитни и кредитни карти.

 

600 млн. евро за 9 месеца са влезли в България от гурбетчии

в. Стандарт

Българските емигранти са изпратили близо 600 млн. евро на роднини и приятели в страната през първите 9 месеца на годината, показват данни на Българска народна банка, цитирани от вестник Стандарт. За същия период на миналата година гурбетчиите са изпратили у нас 586,8 млн. евро.

Само през септември емигрантските пари, които са влезли в страната, са 66 млн. евро. Това е и средният месечен размер на средствата, преведени от живеещите в чужбина българи от началото на годината. Сумата нараства в сравнение с август, когато е отчетена втората най-ниска месечна стойност на емигрантските пари от началото на 2011 г - само 58,2 млн. евро.

Ако средната месечна стойност на средствата се запази на това ниво, емигрантските пари за цялата 2011 г. ще надхвърлят 795 млн. евро. За цялата 2010 г. българите в чужбина са изпратили 759,6 млн. евро.

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още