IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От влизането си в ЕС досега България е получила 7,7 милиарда лева

Нетният баланс между получените субсидии от ЕС и изплатените от страната ни вноски в общия бюджет на съюза е положителен

17:01 | 11.11.11 г. 3
От влизането си в ЕС досега България е получила 7,7 милиарда лева

Общият размер на касовите постъпления от Европейския съюз (ЕС) към България е около 7,7 млрд. лв. за периода от януари 2007 до септември 2011 година. Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол днес, цитиран от БТА.

От тях 2,4 млрд. лв. са получени от структурните и от Кохезионния фонд. Около 1,1 млрд. лв. са по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство, а близо 2,3 млрд. лв. са възстановените суми от ЕС за директни плащания към земеделските производители. Други 1,3 млрд. лв. са преведени от предприсъединителните инструменти плюс около 600 млн. лв., които са усвоени по изпълнението на ангажиментите, които сме изпълнили във връзка с присъединяването на България към шенгенското пространство.

Размерът на платената вноска на България в общия бюджет на ЕС за посочения период възлиза на 3,3 млрд. лв. Това означава, че нетният баланс между получените от България средства от ЕС и изплатените от страната ни вноски в общия бюджет на съюза за отчетения период до септември 2011 г. е положителен и е в размер на близо 4,5 млрд. лева.

По думите на Дянков в периода от 2007 до 2009 година нетно вноските ни са били по-големи от това, което сме получавали от ЕС, а за 2010 и 2011 година това, което получаваме от ЕС, е повече от вноските ни. Финансовият министър е уверен, че средствата за 2012 и 2013 година няма да се променят.

Министърът обаче изрази притеснения за постъпленията, които страната очаква през следващия програмен период до 2020 г. заради задълбочаващата се рецесия в Европа.

Опасенията на Дянков са свързани с предварителните разговори, проведени в Съвета по икономика и финанси на ЕС (ЕКОФИН ), където някои от големите държави-донори като Италия започват да поставят под съмнение възможността да продължават да дават същите пари в бюджета на ЕС за следващия програмен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
коминочистач
преди 10 години
Това е абсолютна и нагла лъжа.Нищо не се вижда като направено/от държавата или частниците/. А само с нашите вноски, щяхме да направим много повече. А статията да я пробутват на аборигените! И не забравяйте да увеличите хонорарът на авторката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
А колко реално е загубила от ликвидирано производство , от разбито селско стопанствао и т.н.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
нЯКОЙ вярва ли вече на глупостите на този човек ????някъде някой да е видял в БГ икономиката да са изсипани 7,7 млид лева ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Lamer777
преди 12 години
Ха да им е честито на печелившите !За останалите - не губете кураж...иде нов тираж :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още