IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се режимът за обществените поръчки в строителството

Поръчките в бранша вече ще се провеждат при минимален праг от 240 хил. лв. вместо досегашния от 2,5 млн. лв., гласят приетите законодателни промени

11:52 | 11.11.11 г.
Затяга се режимът за обществените поръчки в строителството

Държавата и общините вече ще провеждат обществени поръчки за строителство, ако са на стойност над 240 хил. лева без ДДС вместо досегашния праг от 2,5 млн. лв. Това предвиждат промените в закона за обществените поръчки (ЗОП), приети окончателно от парламента.

Ако мястото на изпълнение на строителните работи е в чужбина, обществената поръчка ще се провежда задължително за проекти над 1,5 млн. лева вместо досегашния праг от 6 млн. лв, гласят още промените.

Намалени са и праговете за задължително възлагане на обществени поръчки за доставки, услуги и конкурси до 60 хил. лева. Според стария регламент има различни прагове, при надвишаването на които възложителите бяха задължени да проведат процедура за обществена поръчка над 180 хил. лева за доставки, над 110 хил. лева за услуги и над 110 хил. лева за избор на услуги с конкурси.

Значително се улеснява и процедурата за доказване на опит на строителите, каза пред Investor.bg изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

Фирмите от бранша, които кандидатстват по обществена поръчка, ще могат да представят на възложителите удостоверение от организацията, както и заверена справка - извадка от централния регистър на строителите при камарата, в която ще са записани всички реализирани от тях строителни обекти.

С приетите изменения в закона се предвиждат още да отпадне задължителното публикуване на обявата за дадена обществена поръчка в Държавен вестник, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Възложителите ще оповестяват информацията в регистъра на обществените поръчки към Агенцията за обществени поръчки.

Отпада и наредбата за възлагане на малките обществени поръчки, като регламентите за провеждането на тези процедури стават част от закона. Възложителите на малки обществени поръчки занапред ще трябва да публикуват покана към потенциалните изпълнители на портала на агенция за общестевни поръчки, както и на своята интернет страница. Всички заинтересовани лица трябва да имат достъп до поканата за не по-малко от 7 дни, гласят промените.

Предвижда се още агенцията да контролира както обявленията за откриване на процедури за поръчки с европейско финансиране, така и методиката за оценка на офертите, а при някои видове процедури – и решението за откриването им.

Окончателно се прие и възможността общините да възлагат пряко (т. нар. in-house) договори за изпълнение на комунални услуги от страна на общинските дружества при условие, че дружеството формира поне 90% от годишния си оборот от поръчките на този възложител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още