IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 ноември

07:43 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 ноември

Хранителният сектор в България е притиснат и от ниското потребление

в. Капитал Daily

Българските фирми от хранителната индустрия също са притиснати от световното поскъпване на суровините и свитото потребление. На браншовите изложби в "Интер експо център" в София, които се провеждат в момента, участват много производители и търговци, но част от тях прогнозираха по-ниска потребителска активност.

Собственикът на "Полидей-2" Христо Велинов (произвежда млечните изделия с марката "Домлян") обясни, че очаква по-слаби продажби, но се надява по време на изложението да създаде нови партньорства. От компанията "Белла България" потвърдиха, че в момента потреблението е свито.

Производството на хляб страда от липсата на външни инвестиции. Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева обясни, че разходите за енергия и транспорт са същите като в Европа, но хлябът у нас е най-евтин.

Затова няма външен интерес към производството, каза тя. Според нея пазарът на хляб е различен от този на други стоки, защото в него има устойчивост на потреблението. Износът на млечни и хлебни изделия заема малка част от приходите в тези отрасли.

Важните чиновници ще получават втора заплата като бонус

в. Сега

Нови видове допълнително заплащане въвежда ГЕРБ в държавната администрация въпреки честите изявления, че бонусите на калпак са лоша традиция за ведомствата. Този път премиите се обвързват строго с качеството, но според експерти текстовете и занапред могат да се окажат неработещи. Това става ясно от проект на наредба на финансовото министерство, с който "Сега" разполага. Новите правила трябва да влязат в сила догодина.

Допълнителните възнаграждения вече могат да бъдат до 30% от фонд "Работна заплата" за всяко ведомство, въпреки че досега делът им силно се различаваше от една институция на друга. Всъщност обаче могат и да надхвърлят този процент, тъй като се въвежда нов вид плащане - постоянно допълнително възнаграждение, което влиза към 70-те процента, заделени за основните заплати във всяка структура. Това възнаграждение може да стигне до още една пълна заплата, но ще се дава само за особено важни служители и длъжности. Кои са те ще определя ръководителят на всяко ведомство за съответната година. Целта на този бонус е да привлича и задържа особено ценни кадри за администрацията и затова той ще се дава целогодишно.

Всяка седмица по двама нови милионери

в. Стандарт

Милионерите в България бързо се множат. Всяка седмица банковият депозит на още двама души надминава 1 млн. лв. В края на септември броят на депозитите на стойност над 1 млн. лв. е 519, обявиха от БНБ. Броят на хората, които имат над 1 млн. лв. на влог в банка е нараснал с 27 само за последните три месеца. Това прави по двама нови милионери всяка седмица. За година броят на депозитите на стойност над 1 млн. лв. е скочил с 82, или с 18,8%. Общата стойност на 519-те влога над 1 млн. лв. е 1,276 млрд. лв.

Най-бързо обаче нарастват големите депозити на стойност между 100 хил. и 200 хил. лв., сочат данните на Централната банка. За година техният брой е скочил с 43,3% до над 17 000. А общата сума на тези депозити надхвърля 2,259 млрд. лв.

Докато големите депозити бързо нарастват, броят на най-малките влогове на стойност под 1000 лв. за година е паднал с 2,7%, или 262 хил. до 9,3 млн. броя. Явно хората местят парите си само в една банка с по-високи лихви или са принудени да закриват част от влоговете си заради кризата.

Лавина от жалби срещу топлофикации и ВиК дружества

в. Новинар

Около 12 000 жалби са подадени за първите девет месеца на годината, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това е с 2000 жалби повече в сравнение с година по-рано.

Потребителите най-много се оплаквали от топлофикационните дружества и ВиК компаниите. След това се нареждат жалбите към телекомите и различните рекламации за мобилни апарати и телевизори.

От комисията съобщиха, че потребителите вече ще могат да подават жалбите си по електронен път. Това се дължи на реализирането на европейски проект, който дава възможност да се отправя запитване относно движението на жалбите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още