IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 10 ноември

07:45 | 10.11.11 г.
Преглед на печата за 10 ноември

Готвят шок с метана

в. Стандарт

Сериозно поскъпване на горивата се очаква в следващите две години. То ще засегне най-вече шофьорите, които карат автомобили на метан и на дизел. Още от 1 юни 2012 г. се въвежда акциз за природния газ, използван като автомобилно гориво, в размер на 85 ст. за гигаджаул. Така метанът ще поскъпне с 4 ст. на кг според изчисленията на финансовото министерство. Шоково увеличение на метана обаче ще има от октомври 2013 г., когато акцизът трябва да достигне 5,10 лв. за гигаджаул. Така цената на килограм метан ще скочи на два пъти общо с 24 ст. Ако природният газ се ползва за отопление, акцизът му ще бъде 10 ст. за гигаджаул от 1 юни 2012 г. и 60 ст. за гигаджаул от октомври 2013 г. За бита ставката ще бъде нулева.

Антимонополната комисия не установи договорени цени на горивата

в. Сега

Три месеца след като започна разследване срещу четири от водещите петролни компании у нас по подозрение за картелно определяне на цените на горивата, антимонополната комисия не установи "съгласувани" договорки между основните играчи на пазара. Това не означава, че такива няма, просто КЗК не е в състояние да ги докаже. Това става ясно от секторния анализ за пазара на горива у нас, който първоначално бе засекретен, а след това ведомството на Петко Николов пусна публично тихомълком.

Всъщност самият подход на комисията при разследването предопредели този резултат. В други случаи сме били свидетели как проверките на комисарите започват с блокиране на офиси, изземване на компютри и документация, така че ако има писмени следи за съгласуване на цените, те да бъдат открити. Този път антимонополистите първо обявиха, че започват проверката, след което по официална информация направиха анализ. Самите комисари признават в документа, че в тях са останали основателни съмнения за картелиране, но дори и да има негласни споразумения, те едва ли ще бъде лесно да се докажат.

Плановете за екоинвестиции стават задължителни за нови 25 сектора

в. Сега

Стотици предприятия ще останат неприятно изненадани от поправките в Закона за опазване на околната среда, които одобри правителството вчера. Проектът предвижда да се въведат комплексни разрешителни за нови 25 дейности. Екоразрешителното задължава предприятията от тези сектори да изготвят план за инвестиции в екологизиране на производството с конкретни срокове и да ги изпълняват точно. На тази база екоминистерството ще им издава разрешение да продължат дейността си. Ако не получат такъв документ, те ще трябва да спрат работа и МОСВ ще ги затвори.

Поправката ще засегне всички фирми, които се занимават със събиране, съхраняване и обработка на отпадъци. Потърпевши ще са и производителите на междинни фармацевтични продукти, на суровини за храна, на дървесни частици и влакна, на продукти на биохимията и др. С това дейностите, за които е задължително издаването на комплексно разрешително, стават общо 66.

Сините с три „Не”-та срещу бюджет 2012

в. Новинар

"Синята коалиция" се обяви срещу бюджета за 2012 г., както и срещу бюджетите на НЗОК и НОИ. Това стана ясно от думите на двамата съпредседатели Мартин Димитров и Иван Костов. Според сините този бюджет представлява отказ от реформи от страна на ГЕРБ. Единствената реформа, която те направили, била в избирателната система, която обаче се оказала вредна, уточни Димитров.

Той прогнозира задълбочаване на кризата, фалити на малки и средни предприятия и скок на безработицата. По думите му решението е в притока на чужди инвестиции, а такива не се очертават. Именно затова сините предлагат свои спасителни мерки. Първата е въвеждането на електронното правителство възможно най-скоро. Те предлагат и намаляне на данъка върху едноличните търговци от 15% на 10 на сто, на данъка върху дивидентите, въвеждане на нулева ставка върху реинвестираната печалба и на последно място реформа в МВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още