IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Минималната заплата става 290 лв. от 1 май 2012 г.

Това е второто увеличение на минималното възнаграждение, след като от 1 септември то скочи от 240 на 270 лв.

15:25 | 09.11.11 г.
Окончателно: Минималната заплата става 290 лв. от 1 май 2012 г.

Размерът на минималната месечна работна заплата от 1 май 2012 г. ще бъде 290 лв. Това реши Министерският съвет днес, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Нормалната продължителност на работното време остава 8 часа при 5-дневна работна седмица, а минималната часова работна ставка е 1,72 лв.

Решението на правителството идва след оспорвани дебати, които продължиха месеци наред. През април 2011 г. започнаха дискусии минималната работна заплата да прескочи границата от 240 лв. Дебатите бяха инициирани и поставени на масата за преговори от синдикатите.

За Investor.bg президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че увеличението е наложително, тъй като минималната заплата у нас стои замразена на 240 лв. в продължение на две години. Димитров припомни, че България е единствената държава в ЕС, която през най-тежките години на кризата (2009 и 2010 г.), не е повишила минималното възнаграждение. 

След широки дискусии в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) минималното възнаграждение беше вдигнато на 270 лв. от 1 септември. Тъй като още тогава синдикатите настояваха увеличението да е до 290 лв., преговорите в Тристранката продължиха.

По време на дискусиите в НСТС работодателските организации бяха против, но синдикатите успяха да аргументират увеличението и в крайна сметка то стана факт.

След като партньорите постигнаха консенсус по въпроса за размера на заплатата, започнаха дебати за това от кога точно да се случи.

Първоначалната идея, обсъждана от работодатели, синдикати и правителство, беше минималното възнагражадение да се повиши от 1 април догодина, но в крайна сметка, беше прието предложението на финансовия министър Симеон Дянков, това да стане от началото на май 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още