IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларните мощности у нас може да достигнат 100 мегавата до края на годината

В края на 2010 г. соларните панели бяха само 20 мегавата, което е впечатляващ ръст, каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация

16:53 | 08.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Соларните мощности у нас може да достигнат 100 мегавата до края на годината

Инсталираните мощности за производство на електроенергия от соларни (фотоволтаични) панели към края на годината по предварителни данни може да достигнат 100 мегавата (МВт). Това каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов по време на енергийна конференция в София.

Към края на 2010 г. соларните панели са били само 20 мегавата, така че на пръв поглед ръстът е впечатляващ, но не трябва да се забравя ниската база от миналата година, добави Газдов.

Инвеститорите в съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се нуждаят не толкова от високи преференциални цени за изкупуването й, колкото от опростени условия за реализацията на проектите, отбеляза Газдов.

Представители на адвокатски кантори обърнаха внимание, че в подзаконовите нормативни актове към влезлия в сила през май Закон за енергията от ВЕИ (вода, вятър, слънце, биомаса) не са изяснени някои практически въпроси, които могат да създадат затруднения на инвеститорите.

Един от тези въпроси е, как ще се процедира, ако един инвеститор подаде заявка за изграждане на соларна мощност в даден район, например от 6 МВт, а предварително определеният свободен капацитет за този район е 5 МВт. Въпросът е, дали този проект ще бъде отхвърлен и ще се одобри друг, или ще се поиска намаляване на мощността на първия проект, коментираха адвокати.

Друг проблем е как ще се процедира, ако по едно и също време бъдат подадени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) два равностойни проекта, но според предварително зададения свободен капацит за годината не могат и двата да бъдат реализирани.

Според изказалите се адвокати, следващата година ще бъде "тест" за новия Закон за ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
След като вчера рапортувахме почти 16% дял на ВЕИ в енергопроизводството, най-добрият вариант остава да въведем 5-6 нулеви години за субсидиите. След няма 2-3 години технологиите ще са дали отговор на много от въпросите, повдигнати тук. Очаквам цената на слънчевия ток да падне до степен, че вече да е изгоден за собствена консумация (спрямо крайната цена на ЧЕЗ), вместо да се разнася из родината по мрежи и подстанции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още