IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еднократните разрешителни за товарни превози до Русия свършиха

Транспортният министър Ивайло Московски ще договаря с руския си колега допълнителни разрешителни, за да не се оскъпят превозите към тази дестинация

11:38 | 04.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еднократните разрешителни за товарни превози до Русия свършиха

Еднократните разрешителни за 2011 г. за превоз на товари с камиони до Русия са изчерпани, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Затова министър Ивайло Московски заминава за Казахстан, където в сряда ще се срещне с министъра на транспорта на Руската Федерация Игор Левитин, в рамките на осмата международна конференция "Трансевразия 2011".

Министър Московски лично се ангажира да договори допълнителна квота от безплатни разрешителни, които българските превозвачи да ползват до края на годината, посочват от транспортното ведомство. В противен случай преминаването през руска територия се оскъпява.

Според двустранното споразумение между България и Русия броят на еднократните разрешителни за превоз на товари между двете държави е 10 хиляди на година. За 2011 г. България е договорила допълнителна квота от 2 хиляди разрешителни, които също са изчерпани.

Според анализ на новото ръководство на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” квотата от 12 хиляди разрешителни за 2011 г. е крайно недостатъчна и страната ни има нужда от още 2 хиляди до края на годината. Именно това налага спешната среща между министър Ивайло Московски и колегата му Игор Левитин.

Със заповед на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков вече е създадена работна група, която да анализира функционирането на системата за разпределение на еднократните разрешителни. Целта е да се открият причините, поради които не е договорена адекватна квота за товарите до Русия, а също и да бъдат направени всички възможни действия за осигуряване на допълнителен контингент от разрешителни.

За следващата година България засега е договорила квота от 12 хиляди еднократни разрешителни за превоз на товари. На срещата с руския министър на транспорта Ивайло Московски ще настоява за допълнително увеличаване на броя разрешителни, подчертават от министерството.

Въпреки че администрацията е предупредила превозвачите за изчерпване на квотата от еднократни разрешителни за Русия с писмо от 18 октомври 2011 г. и е посочила възможността тези превози да се извършват със СЕМТ разрешителни (многократни разрешителни за международен превоз на товари), все още редица превозвачи приемат заявки за товари и задействат ТИР карнети, съобщават още от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още