IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ свали ограничения за плащане на пенсии за български граждани

Досега съществуваше срок тези плащания да стават до 6 месеца от напускане на страната

18:19 | 02.11.11 г.
САЩ свали ограничения за плащане на пенсии за български граждани

Премахва се ограничението за плащания на пенсиите на българи, които не са американски граждани и не живеят в САЩ, да бъде до 6 месеца от напускането им на пределите на Щатите.

Това е съобщила Джанет Хюнинк от регионалния офис по социална сигурност на посолството на САЩ в Гърция след днешната си среща в с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик, информираха от пресцентъра на социалното министерство.

Ограничението спрямо България е премахнато с решение на администрацията за социална сигурност на САЩ и е публикувано през август т.г. във Федералния регистър. Положителното решение е взето въз основа на факта, че българската социално-осигурителна система след 2000 година отговаря на изискванията на САЩ.

Според американското законодателство право на социално осигуряване се получава при минимум 10 години осигурителен стаж в страната. В тази връзка се предвиждат неограничени плащания в чужбина на отговарящи на условията български граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още