IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Стефанов: Чуждите инвестиции за 2011 г. ще са около 1 млрд. евро

Очакванията са през последните два месеца на годината размерът на ПЧИ да се увеличи с 400-500 млн. евро, каза шефът на Българската агенция за инвестиции

08:03 | 02.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Борислав Стефанов,&nbsp;изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). <em>Снимка: БАИ</em></p>

Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Снимка: БАИ

Размерът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за 2011 г. вероятно ще бъде около 1 млрд. евро, което означава спад спрямо 2010 г. (тогава те бяха около 1,6 млрд. евро). Това каза за Investor.bg изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов, помолен да прогнозира какви са очакванията за този показател.

Стефанов уточни, че прогнозата е с доза условност, тъй като към момента има официални данни за размера на ПЧИ само за осемте месеца на годината. Според тези данни, за периода януари-август чуждите инвестиции са 225,6 млн. евро, докато за същия период на миналата година те са били 926,5 млн. евро.

От друга страна обаче последните два месеца на годината са „традиционно силни“ за инвестиции, отбеляза шефът на БАИ. Ако се имат предвид данните за края на миналата година, то и тази би могло да се очакват за последните два месеца (поне) 400-500 млн. евро чуждестранни инвестиции.

Към посочената за осемте месеца скромна цифра на ПЧИ би трябвало да се добавят и получените от приватизацията на „Булгартабак Холдинг“ 100 млн. евро, както и постъпленията от някои други сделки, допълни Борислав Стефанов. 

Като една от основните причини за продължаващия и през 2011 г. спад на ПЧИ той посочи големия размер на заемите, които дъщерни дружества връщат на компаниите майки в чужбина. По думите на Стефанов за последните 10 години сега за първи път размерът на върнатите заеми превишава този на взетите.

За осемте месеца на годината върнатите заеми от дъщерните компании възлизат на 1,885 млрд. евро, а взетите са 1,675 млрд. евро, т.е. отрицателният баланс е над 200 млн. евро. „Това не изглежда добре статистически, макар че от друга страна би могло да се тълкува и като признак за финансовата стабилност на дъщерните дружества“, каза Борислав Стефанов.

Той посочи, че за същия период на миналата година този баланс е бил положителен, макар и само с 40 млн. евро. През предходните няколко години взетите заеми от дъщерните фирми са надвишавали върнатите с между 500 млн. евро и 1 млрд. евро, която цифра статистически се е прибавяла към размера на ПЧИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
мда, очакват се 2 мастити инвеститора да купят левски за 350 мил и цска за 300 мил и така ще скърпим 1 млрд за годината :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Да цифрите в статията нещо не са наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Значи за осем месеца - периода януари-август чуждите инвестиции са 225,6 млн. евро, докато за същия период на миналата година те са били 926,5 млн. евро....Значи за останалите четири месеца на 2011 г. те ще станат общо 1 млрд. евро? При това тук става дума само за преките чужди инвестиции, а не и за портфейлните .....ЗАЩО ЛИ НАЗНАЧАВАТ НА ТАКИВА ПОСТОВЕ ТАКИВА ГОЛЕМИ И ОТКРОВЕНИ СМЕШНИЦИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още