IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев печели президентските избори*

Росен Плевнелиев печели балотажа на президентските избори с 54,1% от гласовете срещу 45,9% за опонента му Ивайло Калфин, според паралелното преброяване на агенция "Алфа Рисърч"

19:08 | 30.10.11 г. 8
Росен Плевнелиев печели президентските избори*

Росен Плевнелиев е новият президент на България. Кандидатът на ГЕРБ спечели категорично на втория тур срещу опонента си от БСП Ивайло Калфин, съобщи Dnes.bg.

Росен Плевнелиев печели балотажа на президентските избори с 54,1% от гласовете срещу 45,9% за опонента му Ивайло Калфин. Това сочат данните от 52% от извадките на паралелното преброяване на агенция "Алфа Рисърч".

Според него избирателната активност в страната за президентските избори е 47%.

Новоизбраният български президент е роден на 14 май 1964 година в Гоце Делчев. Женен е, има три момчета.

Средното си образование получава в Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Павлович Корольов" в Благоевград.

В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ "В. И. Ленин", София, със специалност "Изчислителна техника".

Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника.

Още през 1990 г. започва да развива собствен бизнес, тогава основава и започва да развива фирмата си "Ирис Интернешънъл". Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон, изграждане на централен офис на БНП Париба, център на Даймлер-Крайслер, Бизнес парк София.

След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер, работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти.

На 27 юли 2009 г. е избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

На 4 септември е издигнат от ГЕРБ за кандидат за президент, заедно с вътрешния министър Маргарита Попова.

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще встъпи в длъжност на 22 януари 2012 г.

* допълнен вариант

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
То и аз не гласувах на втория тур, ама ако не ме беше домързяло щях да отида и да дам глас ПРОТИВ ГЕРБ - колкото и противно да ми би било, защото БСП не са стока (противни са ми много!), ама сега нямаме коректив, а това означава липса на всякакъв контрол и то точно върху доказан престъпник...Моята партия е друга, но вече това няма значение :-((Колкото до казармата - разпасаната армия е по-лоша от нормалната, защото това са хора без дисциплина с оръжие в ръка!! Малко пресилих изказването си, защото не вярвам в наши дни това да доведе до ескалация на действията, но ... не е ли така?! ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Съгласен съм, че малко пресилих изказването си. Не съм гласувал за герб и не ги защитавам. Просто немога да разпозная БСП като опозицията, която искам. Те имаха шанс за президент и правителство - и в двете са провал. Та идеята ми беше Калфин или Плевнелиев - файда никаква. Може би Кунева беше най-подходящ кандидат - поне малко независима.П.П. не искам да се заяждам ама бях войник в нашата армия малко преди да премахнат насилственото влизане в казарма... Ами ние нямаме армия, имаме няколко хиляди разпасани сополанковци, мързелуващи по цял ден за заплататите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Колега, благодаря ти за пожеланията за успех, ама ... недей така с тия изказвания :-((Най-малкото президентът разполага с много информация !!!А какво му трябва на Бойко, за да стане Бог на BG ?Освен това той е върховен главнокомандващ на българската армия, което какво ти говори? ;-)Може да налага вето на решения на Народното събрание, което колкото и да е фиктивно, защото на следващото четене пак ще мине (!), толкова е и крещящо за наблюдателите на политическия живот у нас - вътрешни и чужди !Изобщо, Президентът играе ролята на коректив на властта, който с присъствието си въздейства!Думата на Президента се чува в Европа, защото той има контакти с високопоставени чуждестранни и европейски лидери !!! Това никак не е за подценяване.Е, как тогава ще кажеш, че Президентът е кукла ???Всъщност, прав си за едно - Плевнелиев наистина ще е кукла, но на бате Бойко, защото, ако си забелязал, всички около Бойко са кукли без собствено мнение !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
e ква ще е тази диктатура на институция без никакви права? президента е само кукла която ни повтаря едни и същи речи на нова година. ако полицая е искал диктатура, я е постигнал с министерското място. а за зелената карта - успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
opasen i az taka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 7
OPASEN
преди 12 години
Искам да Ви кажа, че мутрата и полицая хванаха всички власти - нали се сещате сега за каква диктатура ще става въпрос !?!Жална ни майка - до 5 Ноември е срока за Зелена карта за САЩ и при повече късмет след 1 Май 2012 може и да ми се усмихне късмета, защото тук нищо добро не ни чака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 26
STRAHO
преди 12 години
Ще стане наистина интересно когато разбутат хората на досегашния президент в съда! Има малка група от хора, чиито нерви ще се изопнат до краен предел до следващите парламентарни избори! Има какво да губят / дори и само като пропуснати ползи/!! Всъщност тези у чиито души има страх от ГЕРБ и които купуваха гласове, са точно и само те! Иначе тази победа си има обективни предпоставки и беше неизбежна! Дано донесе промяна и шанс за развитие на по -широк кръг от хора носители на европейските идеали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още