IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранката се споразумя да се вдигне минималната заплата на 290 лв. от 1 април

Промените в текстовете на проектобюджета ще се гледат на извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник, 31 октомври

21:11 | 28.10.11 г. 4
Тристранката се споразумя да се вдигне минималната заплата на 290 лв. от 1 април

Минималната работна заплата ще бъде увеличена на 290 лева от 1 април 2012 г. За това са се споразумели социалните партньори на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което синдикати, работодатели и представители на държавата обсъждаха проектобюджета за догодина, съобщи пред БНТ министърът на финансите Симеон Дянков.

“Имаме парите, разчетени са”, коментира Дянков пред медията. Той допълни, че увеличението ще бъде отразено в текстовете на проектобюджета, които ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник (31 октомври).

Предложението за увеличение на минималната работна заплата от 1 април 2012 г. беше направено в понеделник от социалния министър Тотю Младенов. Изчисленията сочат, че вдигането на минималното възнаграждение ще струва на хазната 23 млн. лева. Младенов беше подкрепен от министъра на икономиката Трайчо Трайков. 

Минималната заплата беше увеличена от 240 на 270 лева от 1 септември т. г.

Симеон Дянков каза още, че увеличението на пенсиите догодина ще остане като пожелателен текст в проектобюджета. Пенсиите ще се вдигнат само ако се подобрят приходите в хазната, при това увеличение може да се очаква към средата на 2012 г.

Социалните партньори са постигнали консенсус и по бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Предвижда се от догодина обезщетенията за майчинство и при безработица да се изчисляват на базата на доходите за 24 месеца назад, а не за 18 месеца, както е сега. Обезщетенията при болничните пък ще се изчисляват на базата на доходите за 18 месеца назад, а не за 12.

Социалните партньори са одобрили основните параметри в проектобюджета за следващата година, съобщи още министър Дянков. Той уточни, че все още не е взето окончателно решение дали ще има акциз върху природния газ и какъв ще бъде той.

Дянков припомни, че според европейското законодателство България е длъжна да въведе акциза от началото на 2013 г. Той лаконично добави, че въвеждането му няма да стане от началото на следващата година, както и че ставките ще са по-ниски от първоначално предложените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Земльо що си ме родила в Земя пълна с красоти, но не знаеме да я зачитаме Аз бих искал още от кацането на летищната писта, посетителите на Българската земя да придобиват крила....Наведените глави, да се изправят.Отчаяните, да придобиват желание за живот!Болните да забравят за болестите си!Глупавите - да поумняват....Старите - да забравят годините си...Страна без пенсионери, без полицаи, без камери....Страна, без болници и гробища....без затвори, безРЕКЛАМА!!!Това аз желая на себе си, на Вас, на идващите след Вас и на всички, които се решат на това пътуване!Безхаберието е престъпление!!! Който равнодушно гледа злото, е лошСвободата не е толкова далеч, стига да сме в състояние да я призовем.Дали наистина ще успеем, дали ще го направим зависи единствено от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Избирателят е като излъгана мома, която всеки ерген води в царевицата и после я зарязва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Тристранката се споразумя да се вдигне минималната заплата на 290 лв. от 1 април" На час ли......аз пък мислех да отивам в Канада пак. То няма да има нужда щом ще е 290 лева на час в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 12 години
От първи април!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още