IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Таксата за личен лекар няма да се повишава

Очаква се от 2012 г. потребителската такса да бъде фиксирана на стойност от 2,70 лв.

14:49 | 28.10.11 г.
Ст. Константинов: Таксата за личен лекар няма да се повишава

Таксата за преглед при личен лекар няма да се повишава от следващата година. Това заяви здравният министър д-р Стефан Константинов пред Нова телевизия.

"Дори минималната работна заплата да стане 290 лева, това няма да доведе до увеличаване на таксата за преглед при лекар", обеща той.

Министърът поясни, че потребителска такса ще има, но нейният размер ще се определя в друг нормативен акт, който не е обвързан с минималното възнаграждение.

"Потребителската такса има много важна функция. Тя не е да прави докторите богати, а да покаже на хората, че здравеопазването струва пари и те да участват с някаква малка част в него", обясни още Константинов. Той е на мнение, че сегашният й размер е приемлив.

Досега таксата за посещение при джипи беше 1% от минималната заплата. Но от началото на октомври с решение на Министерски съвет таксата беше отвързана от минималната работна заплата. От следващата година тази такса ще бъде фиксирана и няма да нараства паралелно с увеличение на минималната заплата. В момента едно посещение при личния лекар струва 2,70 лв. и се очаква този размер да се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още