IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгаргаз търси кредит от 60 млн. лева, за да се разплаща с Газпром

За последните пет години не се е налагало държавната компания да ползва заеми

14:13 | 28.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз търси кредит от 60 млн. лева, за да се разплаща с Газпром

"Булгаргаз” ЕАД открива обществена поръчка за избор на банкова институция, която да предостави на дружеството кредитна линия с лимит от 60 млн. лв. Това се разбира от обнародваната в днешния брой на „Държавен вестник“ обява за началото на процедурата.

Търсената кредитна линия е за срок от 3 години, като средствата са предназначени за текущо финансиране.

От дружеството коментираха за Investor.bg, че с въпросния заем се предвижда да се финансира „основната дейност на „Булгаргаз“, която представлява обществена доставка на природен газ, осигуряван основно от руската компания "Газпром".

По информация от "Булгаргаз" това е първият заем, който се налага да бъде търсен от фирмата от 2007 г. досега. През последните пет години фирмата не се е нуждаела от кредити нито за капиталово, нито за текущо финансиране, тъй като е имала достатъчно собствени средства.

През последната година изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов неведнъж предупреждава, че поради изкуственото занижаване на цените на газа от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), компанията ще започне да изпитва ликвидни затруднения.    

От „Булгаргаз“ обявяват, че конкурсът ще спечели „икономически най-изгодната оферта“ с оглед на предложенията по два критерия.

Основен критерии с „тежест“ от 80% е размерът на годишния лихвен процент по главницата на кредита. Показателят за размера на лихвата при забавено плащане на начислена лихва е с „тежест“ от 20%.

Държавната компания се ангажира всеки месец да погасява лихвата върху усвоената сума по кредита в рамките на договорения срок. За сметка на това, компанията ще изисква да не плаща такси, комисионни и други видове допълнителни такси.

От кандидатстващите за отпускане на кредитната линия банки газовото дружество изисква да внесат гаранция за участие в размер на 50 хил. лв.

Кандидатстващите финансови институции могат да подават документите си до 19 декември 2011 г., а на 20 декември те ще бъдат отворени, се посочва в официалното обявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Така е, когато цените се определят от милиционерите административноЧестито да им е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още