IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът през октомври леко се влошава

Показателят се понижава с 0,7 пункта заради по-въздържаните оценки на мениджърите от промишлеността и услугите за настоящото състояние на фирмите

12:25 | 28.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът през октомври леко се влошава

Стопанската конюнктура в страната през октомври леко се влошава поради по-въздържаните оценки на мениджърите от промишлеността и сектора на услугите за настоящото бизнес състояние на предприятията, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата бележи намаление от 0,7 пункта спрямо предходния месец, като по отрасли се отчитат следните изменения в нагласите по сектори: промишленост (-1,8 пункта), строителство (без промяна), търговия на дребно (без изменение), услуги (-0,7 пункта).


Графика: НСИ

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 1,8 пункта в сравнение със септември, което се дължи на изместване на мненията по отношение на настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро“ към „задоволително“.

През октомври 2011 г. анкетата отчита подобна промяна и по отношение на оценките за настоящата производствена активност - от „увеличение“ към запазване на същата активност, което води до спад на балансовия показател от 7,8 пункта.

Въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина общата осигуреност на производството с поръчки се задържа на нивото си от последните месеци. Средното натоварване на мощностите от юли до октомври спада с 2,6 пункта до 69,4%.

В очакванията си за следващите три до шест месеца мениджърите все пак запазват известен оптимизъм за развитието на бизнеса, независимо от достатъчно сериозните затруднения, свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене (посочени съответно от 57,2 и 39,7% от промишлените предприятия през октомври).

По данни от последната анкета увеличение на цените в промишлеността през следващите три месеца не се очаква.

Строителство. През октомври 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” остава приблизително на нивото от предходния месец.

Няма промяна в мненията на мениджърите по отношение на настоящото и очакваното бизнес състояние на строителните предприятия.

По отношение на строителната активност обаче анкетата регистрира намаление в сравнение с предходния месец и прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала.

Производственият график е осигурен с договори за 4,8 месеца, като има понижение от 0,8 месеца спрямо оценката през юли. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-резервирани.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар че през последния месец неговото влияние отслабва с 6,6 пункта. Същевременно последната анкета отчита известно засилване на негативното въздействие на факторите „финансови проблеми” и „конкуренция в бранша”.

Преобладаващите очаквания на строителните предприемачи относно продажните цени в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Трети пореден месец съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се задържа на дългосрочното средно равнище.

Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията спада с 3,9 пункта поради изместване на оценките на мениджърите (както в промишлеността) към по-умерените мнения.

В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се увеличават.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността на близо четири пети от предприятията в сектора, изтласкващ всички останали проблеми на по-заден план.

По отношение на продажните цени търговците на дребно като цяло не предвиждат увеличение през следващите три месеца.

Услуги. През октомври съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 0,7 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Настоящото търсене на услуги леко намалява спрямо септември, като прогнозите за следващите три месеца не предвиждат промяна в търсенето. Анкетата регистрира известни намерения за свиване на персонала през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора на услугите.

По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
У нас няма съд и прокуратура. Има хищници, които един по един ни изяждат.Започнатото от Симеон Сакскобургготски, от еврейския род Кохари, и продължено от украинския евреин Сер-Гей Станишев, бе довършено от еврейския послушник Бойко Борисов. В нашата милиционерска бандитска лъже-държава българите окончателно са осъдени на смърт. Евреите си назначиха Бойко за премиер заради силовите милиционерски мерки, които правителството ще се наложи да предприеме, когато почнат протестите. А че тоя път няма начин да не почнат протести, в това не се съмнявам. Вземете само примера с така нареченото здравеопазване. От лечебни заведения болниците се превърнаха в търговски дружества. Това поискаха търговците евреи на търговеца евреин Джордж Сорос. Това бе заложено в плана Ран-Ът. И така, правителството на милиционерската мутра Бойко реши да закрива болници. Логично е. След като планират физическата ликвидация на българите, значи в болниците няма кой да се лекува и те ги закриват. След като управниците така опоскаха и обраха българите, значи българите нямат пари да си плащат за лечението. Как няма да закрият губещите болници? После ни измислиха един такъв закон за здравните осигуровки, от който свят ни се зави. Който няма пари да си плати за неползвана от него услуга за години назад, бива обложен с данък. И след като няма пари да си плати и данъка, начисляват му лихви. И глоба от 500 до 1000 лева за това, че не е имал пари да си плати неползваните от него здравни услуги. После ще издадат съдебно решение да му вземат и онова малкото, останало му след грабежа, да му вземат покрива над главата и скъсаните одеалца. Ако и това не е достатъчно, ще го пратят в затвора. За неплатени данъци и сметки. Сега ясно ли ви е защо евреите назначиха именно милиционера Бойко за поредна тяхна марионетка у нас? Защото Бойко ще ви прати своите милиционери да ви строшат кокалите, когато излезете да изкажете своето възмущение от новите противочовешки закони и разпоредби.Той е част от Закона за изтребление на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Комунист ли е Бойко Борисов?Демократичните режими на целия свят ще се окажат в еврейски ръце. Частната собственост ще бъде ограбена от еврейското племе, което навсякъде ще стопанисва държавните богатства. Така, обещанията на Талмуда, че при идването на Месията евреите ще имат в ръцете си богатствата на народите, ще се сбъднатНяма начин да не е комунист. Щом за всяко нещо звъни до Израел и пита какво да прави, значи е комунист. Щом ходи да реве пред стената на плача в Йерусалим, значи е комунист. Щом си слага еврейската шапчица на главата, значи е комунист. Щом помага на богатите, а ограбва бедните, значи е комунист. Щом осъществява геноцид срещу българския народ, значи е комунист. Какво, вие не вярвате? Ами вижте какво е това комунизъм и после преценявайте. Комунизмът не е това, за което се представя. Комунизмът е инструмент на световното еврейство, чрез който инструмент евреите унищожават някои неудобни за тях народи. Също както при демокрацията демосът, тоест народът няма никакви права. И както при либерализма няма никаква свобода. Да, Бойко Борисов е комунист. Започнал като служител на едни комунисти, преминал през служба на други комунисти, днес той се е поставил директно в услуга на самите родители на комунизма. Крайната цел е нашата смърт. Вижте какво прави и преценете!АЛБАНИЯ ВЕЧЕ Е ПРЕД НАС ПО-СТАНДАРТ.......И ТОВА Е ФАКТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Доклад на ООН: Населението на България се топи най-бързо в света. Българите изчезват, а *** се увеличават.Ран-Ът на евреите върви по план! Борисов в играта ли е?Ран-Ът цели българската нация да се стопи до 5 милиона или тотално да бъде заличена чрез политика на глад и мизерия. Според плана единият вариант е с насаждане на етническа нетолерантност и прерастването й в гражданска война с хиляди жертви. Друг вариант е водене на социална политика от правителството, която да поддържа мизерно нисък стандарт. Така хората сами да се изселят от родината си.Положението у нас върви на зле. Цените постоянно растат, заплатите са замразени на санитарен минимум, с който едва оцеляваме. Доказано вредни ГМО продукти се разпространяват безпроблемно. А на народа упорито му се внушава да си почива, да мързелува, да си трае. И продължаваме да намаляваме. Май планът продължава да е в действие? Вие кажете стои ли Бойко Борисов зад Ран-Ът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"Шпигел": "Продължаваме агонията на еврото"А българската икономика е на командно дишане. Кризата е факт и тя има съвсем конкретни измерения. Гърците не обичат да работят, и са гъвкави със структурите на Европейския Съюз, който ги толерира. Интересно какво казва Бойко Борисов по въпроса:/Предавам дословно думите на Борисов бел. Л. М./И ние искаме да направим пенсиите по 2000 евро на българските пенсионери и те го заслужават! Но веднага бюджетът ще отиде на червено, ще отидеме да се наредим за пари пред Международния валутен фонд! Като не може да достигнем европейския стандарт ние българите, защо пък европейците да не слязат до нашия, българския стандарт на живот!?На държавите с дългови проблеми Борисов измисли в движение как да се справят с тях! Като заживеят бедно и мизерно като нас, българите! Как няма работа! Ми примерно за овчари в момента ... и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството, ...ама той нямал, защото бил IT- специалист! Понеже ме питате за картофите, ще Ви отговоря моето семейство, откакто аз бях дете, до ден-днешен картофи не е купувало! Винаги сме си ги садили, копали, гледали, и не сме ходили в Плод зеленчук да си купиме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
След вчерашния бум на Европа, днес пак са около и под нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
До като Б.Б. е начело , а Симеон Дянков се гаври с бълтгарската икономика няма никакъв шанс за ръст.Вижте БФБ спадът започна само месец след като Б.Б. встъпи в длъжност и от тогава до днес посоката на индексите е само една-надолу, независимо големите бърси дали растът или падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още