IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборният хаос скара депутатите

Партиите в Народното събрание кръстосаха позиции за първия тур на изборите

11:38 | 26.10.11 г.
Изборният хаос скара депутатите

БСП определи изборите от 23 октомври като посегателство срещу демокрацията и предупреди, че е възможно да се подадат искове за касиране на вота, съобщи БНР.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров поиска ново преброяване на бюлетините от президентския вот в присъствието на всички парламентарни и извънпарламентарни политически сили, на граждански организации, на медии, както и на представители на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на известната като Венецианска комисия Европейска комисия за демокрация чрез право. Процедурата може да се повтори и за местните избори, предложи той.

От ДПС поискаха да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да проучи незаконните, според движението, действия на МВР по организиране на изборния процес, довели до лишаване на хиляди граждани от конституционното им право да гласуват. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан и призова в тази инициатива да се включат и останалите опозиционни сили.

Лидерът на СДС Мартин Димитров настоява решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) да могат да бъдат обжалвани по съдебен ред. „Тези избори бяха обект на изключителни манипулации и ако решенията на ЦИК не могат да се обжалват, следващата стъпка ще бъде да не се допуснат цели партии да се явят на следващия парламентарен вот“, заяви Димитров в декларация от парламентарната трибуна. 

От ГЕРБ увериха, че изборите са проведени в съответствие с изборния кодекс, а твърденията на опозицията за груби нарушения са манипулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още