IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 октомври

07:42 | 25.10.11 г.
Преглед на печата за 25 октомври

HSBC ще разработи и схема за руско финансиране на "Белене"

в. „Дневник“

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е възложил на консултанта - британската банка HSBC, да изработи схема за финансиране на проекта АЕЦ "Белене" от компании от групата на "Росатом", съобщиха от холдинга. От дружеството все пак допускат и други потенциални източници на дългово финансиране.

В началото на октомври Москва изяви готовност да осигури изцяло средствата за построяването на втора ядрена централа в България. "Връщането на кредита ще е за сметка на приходите от продажбата на тока от АЕЦ "Белене".

По този начин България вече няма да даде нито един лев за строежа на "Белене", а ще получи работеща електроцентрала, която сама ще погаси своите дългове, реализирайки електроенергията си на европейския пазар, който тогава вече ще е дълбоко интегриран", обясни тогава зам.-шефът на държавната руска компания "Росатом" Кирил Комаров.

България харчи 1.5 пъти повече енергия от останалите страни в ЕС

в. „Сега“

България трудно може да повиши производителността на индустрията си и стоките й да станат конкурентни на международния пазар, ако продължи да харчи ток със сегашното разточителство. В момента страната ни консумира около 50% повече електроенергия от останалите европейски държави, показва статистика, огласена от ЧЕЗ. На държавите от ЕС са поставени индикативни цели за намаляване на потреблението на електроенергия с 9% до 2017 г. За да се изравни с тях по конкурентност, България би трябвало доброволно да вдигне лентата за енергийна ефективност 5 пъти по-високо.

Повишеното потребление е свързано не само с ниските температури, но и с евтината електроенергия, поддържана от енергийния регулатор ДКЕВР. Ниската цена прави по-привлекателно отоплението с ток, отколкото с парно, което енергийните експерти оцениха като абсурд. Неотдавна топлофикациите поискаха увеличение на цената на електричеството поне през нощта, но регулаторната комисия не прие идеята им.

200 млн. евро от ЕС за земеделие горят до Нова година

в. „Сега“

Честите смени във фонд "Земеделие" и мудността на чиновниците там ще излязат скъпо на българските фермери. До края на тази година държавата ни е на път да изгуби над 200 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, установи "Сега". Шамарът от Брюксел идва по т.нар. правило n+3, което изисква частта от бюджета на Програмата, която се дава за 2009 г., да бъде разплатена до края на тази година. Пред "Сега" от ведомството на Румен Порожанов признаха, че до Нова година трябва да изплатят над 200 млн. евро, в противен случай всеки лев под тази сума ще бъде изгубен. От фонда не се наеха да кажат колко реално пари могат да усвоят за краткото време, а уклончиво обясниха, че създават "всички условия до края на годината да бъдат разходвани максимален размер средства".

Рискът за европарите за българското земеделие е повече от реален заради мудността на фонд "Земеделие". През май т.г. ведомството обяви, че е изплатило 679.4 млн. евро заедно с българското съфинансиране, а на 20 октомври пред "Сега" посочиха, че сумата е нараснала до 720 млн. евро.


Болничните остават за сметка на работодателите и догодина

в. „Сега“

Правителството за пореден път прехвърля тежестта на кризата върху работодателите и хората, като и през 2012 г. ще задължи бизнеса да поема първите три дни от болничните, което му излиза около 100 млн. лв. повече на година. НОИ ще ги поема от четвъртия ден. Това беше временна антикризисна мярка, която се удължава с втора година.

В седмицата между двата тура на изборите в правителството изведнъж нарасна съгласието за увеличение на минималната заплата на 290 лв. от 1 април догодина. Този път това не е просто искане на Тотю Младенов, с него е съгласен и Дянков. Това не било отразено в бюджета, тъй като до последния момент във ведомството се колебаели дали да го направят. Чака се и последната дума на синдикатите и работодателите. Последните обаче са обикновено против.

Масово сгрешени протоколи засилиха съмненията за манипулация на вота

в. „Сега“

Изборният хаос достигна своята кулминация вчера, когато стана ясно, че почти всички протоколи от гласуването в част от големите градове са сгрешени - 100% в София, 80% в Русе и Благоевград и т.н. Това се случва за първи път от 21 години демократични избори, но според ЦИК няма да доведе до опорочаване на вота.

Съмненията за изборни манипулации обаче се засилиха, след като в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, където положението бе най-драматично, бяха засечени депутати на ГЕРБ. БСП и РЗС заплашиха, че ще искат касиране на вота в някои райони на страната.

Секретарят на ОИК-София Диана Тонова призна, че всеки протокол в София е сбъркан поне веднъж, но има доста случаи, в които грешките са повече. Например в район "Оборище" един протокол бил сгрешен 11 пъти. Тя призна, че това никога не се е случвало, но категорично отказа да уточни за какви грешки става дума. Според шефа на ОИК-София Марина Белчева пък "само" 80% от протоколите в столицата са сгрешени.

Фандъкова сменя дузина малки кметове

в. „Стандарт“

Нов екип, нови районни кметове и още двама съветници. Това очаква столичната кметица Йорданка Фандъкова, която успя да вземе София на първи тур.

Минимум един, а много вероятно и двама съветници отгоре ще вкара ГЕРБ в Столичния общински съвет. Досега общинарите от партията бяха 33-ма. След официалното броене може да станат 35. Останалите партии, които традиционно имат представители в СОС - БСП, Синята коалиция, "Атака" и НДВС, в общи линии запазват местата си, плюс, минус един.

Първоначалните резултати сочат, че червените съветници ще са трима повече, докато сините - с двама по-малко. И сам воинът е воин вероятно ще играе в СОС Владимир Каролев, тъй като НДСВ, според резултатите от вчера, остава сам в съвета. В предишния СОС той бе в компанията на Кирил Арсов.

Ангел Джамбазки от ВМРО не успя да стане кмет, но пък неговата партия има едно място в СОС. "Атака" намалява съветниците си от трима на двама, по преброяването от вчера. Като втора в листата съпругата на Волен Сидеров - Капка, ще представлява неговата партия.

Заради Евро 6: Бум в продажбите на камиони

в. „Стандарт“


Тенденцията за увеличаване на продажбите на нови камиони у нас ще се запази през 2012 г. Дори се очаква още по-голям ръст, отколкото през първите девет месеца на тази година от над 70%. Това прогнозира пред "Стандарт" маркетинг мениджърът на вносителя на камионите Volvo у нас "Волво България" Ина Игнатова.

Очакваният ръст на продажбите се дължи на екологичния стандарт Евро 6 за товарните возила, който влиза в сила от 1 януари 2013 г. От тогава в ЕС няма да могат да се продават нови камиони, отговарящи на валидния в момента стандарт Евро 5.

Новите камиони по Евро 6 обаче ще бъдат по-скъпи от продаваните в момента заради по-модерните и екосъобразни двигатели, които ще замърсяват по-малко околната среда. Затова собствениците на транспортни фирми ще предпочетат през 2012 г. да закупят нови возила на по-ниски цени, за да избегнат по-сериозните харчове след това, обясни Игнатова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още