IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще завърши мачът "президентски избори"?

Политологът Антоний Гълъбов и социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов прогнозират победа на Росен Плевнелиев

20:26 | 24.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От Петя Шекерлетова, Dnes.bg

Има ли интрига как ще завърши мачът "президентски избори", заражда ли се нова политическа формация на Меглена Кунева и доколко силен е Доган. Тези въпроси възникнаха от изборните резултати от президентските избори на първия тур, според които кандидатпрезидентските двойки на ГЕРБ и БСП отиват на балотажа.

Росен Плевнелиев най-вероятно ще бъде следващият президент на България. Това прогнозираха пред Dnes.bg политологът Антоний Гълъбов и социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов. 

Според тях ГЕРБ са успели да мобилизират своите симпатизанти и запазват стабилните си позиции на политическата сцена.

"Нашите проучвания показват, че България е разделена горе-долу на три – 1/3, която подкрепя правителството в момента, 1/3, която "скърца със зъби" – не подкрепя правителството, но не намира достатъчно основание да застане срещу ГЕРБ, и 1/3, която тотално не се интересува какво става в политическото пространство", коментира социологът Станислав Стоянов.

Според него при това съотношение ГЕРБ, мобилизирайки ресурса си, успя да се представи във всеки един от областните градове, дори там, където губят, те участват в първата двойка.

"Разпределението на силите в местната власт особено по отношение на общинските съветници показва траен превес на ГЕРБ, което означава, че като цяло електоралната основа на управляващата партия е стабилна. Така че няма да има изненади следващата неделя", смята и Антоний Гълъбов.

Той беше категоричен, че разликата между Плевнелиев, който води на Калфин с 39,83% срещу 29,17%, няма как да бъде стопена.

За да бъде изравнен резултатът между Плевнелиев и Калфин, означавало червеният кандидат да бъде подкрепен с повече от една трета от гласовете, които вече е получил на първия тур. Гълъбов обаче отбеляза, че БСП е положила огромни усилия да мобилизира своите избиратели още на първия тур.

"Освен всичко останало прогнозата за това, че ДПС ще прелее гласове към Калфин и това ще го изравни с Плевнелииев, също не е дотам вярно. Около 1/3 от избирателите на ДПС вече подкрепиха Калфин", добави Гълъбов.

"Нямам основание да смятам, че ГЕРБ няма да бъдат мобилизирани на втория тур", заяви от своя страна и социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов.

Също така било важно как ще се изтълкува предстоящият вот – като тяснопартиен – битка между БСП и ГЕРБ, или ще се търси по-широка подкрепа за ГЕРБ.

Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Няма честен милионер на тази земя, така че не унивайте. И те си имат своите грижи. Вие си гледайте семейството и работата и не позволявайте да ви мачкат, дори с цената на живота. Майната им на всички тези политици мафиоти"играчи".Те са по-скоро за съжаление, защото не са разбрали, че парите и лукса не могат да заменят душевното спокойствие и чистата съвест. Бъдете здрави и късмет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още