IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Притокът на капитали от Гърция към България достигна близо 1 млрд. евро

Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши, казва финансовият министър пред германския вестник Welt

10:36 | 24.10.11 г. 12
Дянков: Притокът на капитали от Гърция към България достигна близо 1 млрд. евро

Финансовата и икономическата криза, която разтърсва Гърция, облагодетелства България, казва в интервю в днешния брой на германския вестник Welt българският финансов министър Симеон Дянков, цитиран от АФП и БТА.

"Макар това да не е много приятно, има известно злорадство (към Гърция), защото България винаги е била сравнявана с Гърция", посочва Дянков пред германския всекидневник.

"Сега се създава впечатлението, че гърците са по-зле от нас, а това ни помага много като правителство", допълва Дянков, цитиран от АФП.

Дълго време българите, които правиха жертви, за да поддържат дълга си на едно от най-ниските равнище в Европа (16 на сто от брутния вътрешен продукт през 2010 година), гледаха със завист гръцките си съседи заради по-високия им жизнен стандарт.

Сега България служи за убежище на компании, инвеститори и гръцки капитали.

"Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши", твърди Дянков, цитиран от Франс прес.

През последните две години "близо 2000 компании са се прехвърлили от Гърция в България", според българския финансов министър. В същото време "много гръцки граждани вложиха парите си в български банки", допълва Дянков. Според него притокът на капитали от Гърция е близо 1 милиард евро, а това са "много пари за България".

При все това "бих предпочел съседът ни да е по-добре, това би стимулирало търговията" между двете страни, признава Дянков, цитиран от Франс прес.

Близо 800 гръцки фирми се очаква да преместят бизнеса си в България до края на годината

Икономическото присъствие на гръцките компании в България се изчислява на 3 млрд. евро досега и е осигурило 100 хил. нови работни места, съобщава отделно информационният сайт GreekReporter, цитиран от БТА.

Гръцките компании напускат "потъващия кораб" на собствената си страна и преместват дейността си в България, където разходите за труд са четири пъти по-ниски от тези в Гърция. Близо 800 гръцки фирми се очаква да преместят бизнеса си в България до края на годината, посочва още изданието.

Йоана Янару, ръководител на търговския отдел в гръцкото посолство в България, изтъкна, че през последните десет години България е дестинация номер едно за гръцките компании, които местят бизнеса си в чужбина.

"Мотивът зад този избор е основно ниският данък печалба от 10 процента, както и бързата и лесна процедура за регистриране на нова дейност", посочва Янару. По нейните думи обаче едва 5% от общия размер на гръцките инвестиции зад граница са направени в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
МФ си измиват ръцете със зам. министър Владислав Горанов от Герб. Той е авторът на 28-те стъпки за геноцид над народа ни, предприети от МФ под претекст, че са мерки против кризата. Антикризисните мерки са плод на болните амбиции на финансовия министър Симеон Дянков и чрез тях проличава това как зад широкия гръб на Бойко Борисов изскача сянката на Иван Костов!България е на директно управление на Световната банка.Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му, даже и да не го одобрява. Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Почти еднакъв стил на изказване с популистки цели, както в говоренето на Дянков, така и на неговата леля Кристалина Георгиева, също доскорошен висш служител в свързаната с неприятни впечатления за много страни по света Световна банка.Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции.Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
/Предавам дословно думите на Борисов бел. Л. М./Как няма работа! Ми примерно за овчари в момента ... и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството, ...ама той нямал, защото бил IT- специалист! Понеже ме питате за картофите, ще Ви отговоря моето семейство, откакто аз бях дете, до ден-днешен картофи не е купувало! Винаги сме си ги садили, копали, гледали, и не сме ходили в Плод зеленчук да си купиме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард. За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях, еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца! Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят.Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на Германия.Кралят е гол - еврото също!!! Не е луд тоя които яде зелника, а тоя който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Българите да се подготвят да стават слуги на гърците.На практика, получава се така, че България е боксовата круша на европейският съюз и затова идват да ни хвалят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ей братко....знаеш ли че, българите са "Зомбирани", а "Краставите магарета през девет земи се подушват"?По мое мнение този народ вече е наследствено обременен с тежка умствена травма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Даааа........гърците започнаха да купуват българите с европейските пари! А *** Дянков го нарича инвестиция! Поне едно ще е добро, че няма вече да е нужно да ходим чак до Гърция да се цаним за "чистачи и гледачи" на гръцки пенсионери. Те си накупиха имоти по БГ. Направо тук ще им слугуваме!Тоя Дянков, трябва да е в психиатрията, а не в правителството!!!Тоя, че е луд луд е, ама трябва ли да го търпим...?Единственият цирк, съставен само от клоуни е "Цирк Борисов". А този Дянков е между най-смешните. Умен като попово прасе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
naglia
преди 12 години
Хапчетата от снощи не те пускат нещо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 9
Ogibogi
преди 12 години
Дянков е прав! Да се намери поне един наш политик, който не е лицемер. С какво гърците заслужаваха да живеят така охолно?! Както се видя, от кредити! Тя трябваше да бъдат една бедна балканска държавица , като нас и съседите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 12
Инвестиращ
преди 12 години
"Ние сме облагодетелствани от факта, че климатът за компаниите в Гърция се влоши" "...има известно злорадство (към Гърция)" "Сега се създава впечатлението, че гърците са по-зле от нас, а това ни помага много като правителство"От цитатите се вижда, че авторът им е преди всичко голям дипломат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 32
all_trader2
преди 12 години
майната му на сайта майната му и на тоя комик - за 1 година България е зяадлъжняла с над 400 000 000 евро - АЗ НЯМА ДА ПЛАЩАМ МОЙТЕ ДАНЪЦИ В ЧУЖБИНА ЗАРАДИ ТОЗИ СВИНКС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 25
SEBULBA
преди 12 години
Нищо няма да коментирам, защото ще наруша правилата на сайта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още