IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България и Черна гора може заедно да изнасят електроенергия до Италия

Подгорица обмисля пускането на кабел с високо напрежение по дъното на Адриатическо море до Италия

19:33 | 21.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Двамата премиери&nbsp;Игор Лукшич (л.) и Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Двамата премиери Игор Лукшич (л.) и Борисов. Снимка: БТА

България и Черна гора може да създадат обща компания за пренос на електроенергия до Италия, заяви пред журналисти днес министър-председателят Бойко Борисов след среща в Министерския съвет с премиера на Черна Гора Игор Лукшич, който е на еднодневно работно посещение в България.

Подгорица обмисля пускането на кабел с високо напрежение по дъното на Адриатическо море до Италия. „Черна гора внася ток, а единствената държава в региона, която и сега, и в бъдеще ще може да изнася ток“, е България, заяви Борисов. 

Във вторник експерти от двете страни ще се събират, за да обсъдят техническите въпроси на сътрудничеството, добави Борисов и посочи, че България подкрепя членството на Черна гора в Европейския съюз и през декември ще го обяви в Брюксел за пореден път.

Двете страни не бива да губят време и да използват всяка възможност за развитие на сътрудничеството, отбеляза Игор Лукшич. Той благодари за подкрепата на България за членството на Черна гора в ЕС и в НАТО.

На 30 юни преди Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ в Черна гора Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също говориха пред журналисти за този проект и за желанието на нашата страна да се включи в него.

Тогава българският премиер посочи, че България изнася електроенергията с цена 30 евро за мегаватчас, а с кабела под Адриатическо море можем да стигнем до Италия, където тя се продава по 92 евро за мегаватчас и парите за електроенергията няма да остават в посредниците.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още