IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявяват седем нови далекопровода за обекти от национално значение

Този статут осигурява облекчени административни процедури по придобиване на вещни или други права при тяхното изграждане

12:39 | 19.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обявяват седем нови далекопровода за обекти от национално значение

Правителството определи днес като обекти от национално значение седем линейни енергийни обекта (далекопроводи), които предстои да бъдат изградени, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

В списъка на новите съоръжения са включени два електропровода по Черноморието, първият от които е изграден на територията на общините Добрич, Балчик и Каварна ,а вторият е към подстанциите "Айтос" и "Слънчев бряг - запад".

Следващите електропроводи тепърва ще бъдат изградени. Сред тях е този към подстанции "Марек" и "Самоков" на територията на общините Дупница, Сапарева баня и Самоков, електропроводът за водноелектрическите централи "Въча 1" и "Цанков камък" и електропроводът към ВЕЦ-те  "Девин" и "Цанков камък" с подобект  "Лясково-Михалково".

На територията на други осем пловдивски общини ще се прокара електропроводът към подстанции "Пловдив", "Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 3". Последният електропровод е към подстанции "Марица-изток" и "Бургас", който ще бъде изграден на територията на общините Симеоновград, Раднево, Нова Загора, Тунджа, Ямбол, Стралджа, Карнобат, Айтос, Камено и Бургас.

Според българското законодателство обявяването на обектите за национални дава възможност при изграждането им да се облекчат административните процедури по придобиване на вещни и други права при отчуждаване на терени.

Целта е с изграждането на далекопроводите да се подобри сигурността на електрозахранването и да се намалят загубите при пренос на електроенергия, се посочва в прессъобщението.

Ще бъде осигурена възможност за присъединяване на нови големи електроконсуматори и ще се повиши сигурността на присъединяването на ВЕЦ "Цанков камък" към електроенергийната система.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още