IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 октомври

07:45 | 19.10.11 г.
Преглед на печата за 19 октомври

Страхът от нова рецесия сковава потреблението в Европа

в. „Дневник“

Забавеният икономически растеж и страхът от нова рецесия принуждават европейците да отлагат големи и скъпи покупки и да харчат основно за стоки от първа необходимост заради очакваният им за по-ниски доходи. Това показва проучване за потребителския климат през третото тримесечие на годината (юли - септември) на консултантската компания GfK, направено от името на Европейската комисия.

Тревогите за бъдещето са породени от влошаването на дълговата криза. Докато през пролетта повечето хора в ЕС бяха оптимисти, че кризата ще бъде преодоляна в близко бъдеще, през лятото е настъпила значителна промяна в настроенията, показва проучването. Причината са дебатите около спасителния план за Гърция и забавянето на растежа дори и в страни като Германия. Свитото потребление е проблем, защото допълнително забавя икономиките и излизането им с кризата.

GfK отчита, че от юни до септември потребителското доверие се е сринало в почти всички европейски страни, включени в проучването. Най-голямо е понижението в Германия, намаление има в Австрия и Франция. По-малки са спадовете в Полша, България и Румъния.


„Стройко 2000“: Компании очакват ръст в сектора

в. „Дневник“

Над 500 фирми ще участват на специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане "Стройко 2000". След двегодишно отсъствие заради икономическата криза, която засегна значително строителния бранш, 12 компании отново се завръщат на форума с нови продукти.

"Това ни кара да мислим, че има реално съживяване, а не само надежда за такова", каза Васил Хаджиянков, организатор на изложението. Форумът ще се проведе в НДК и ще продължи 7 дни – от днес до 25 октомври.

Един от "завърналите" се участници е фирма "Фестул", производител на строително оборудване. Търговският директор на компанията Валерий Хаджийски също смята, че има съживяването на сектора. Той посочи, че от май тази година компанията отчита всеки месец 5-процентов ръст на търговските си показатели.

"Оборотите ни растат, защото желанието на майсторите вече е да инвестират в качество, а не да избират най-евтиното само за да оцелеят", каза той. Васил Хаджиянков заяви, че изложението е огледало на процесите в сектора и появата на някои от отказалите се преди години фирми е сигнал се положителна тенденция.

ЧЕЗ не смята да продава ТЕЦ "Варна"

в. „Дневник“

Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която през 2006 г. купи от държавата ТЕЦ "Варна", няма намерение да продава въглищната електроцентрала. Това обяви регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал по време на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Преди дни руският газов монополист "Газпром" обяви, че иска да придобие централи в няколко европейски страни, сред които и България. Според слуховете "Газпром" се интересувал от варненската централа.
"Не водим никакви преговори за продажба или търсене на стратегически партньори", категоричен беше Докладал. По думите му ЧЕЗ иска да развива ТЕЦ "Варна", но безаварийната й работа зависи от системната поддръжка и инвестициите.

Ръководството на централата настоя пред ДКЕВР за признаване на по-високи разходи за амортизации. Това ще доведе до увеличаване на цената за разполагаема (резервна) мощност, която Националната електрическа компания (НЕК) плаща на енергийното дружество. Според ЧЕЗ тарифата трябва да нарасне до 13.42 лева на мегаватчас, а според предварителните разчети на регулатора - до 9.09 лева спрямо сегашните 9.03 лева.

Агроминистърът забърка каша с ДДС върху зърното

в. „Сега“

В опит да произведе добра новина аграрният министър Мирослав Найденов забърка пълна каша с облагането с ДДС на зърното. При откриване на водопровод в елинпелинското село Габра Найденов съобщи, че ще настоява за въвеждане на нулева ставка при износа на зърно по примера на Румъния, за да се пресекат ДДС измамите в сектора. Ден по-късно от НАП обявиха, че и в момента ставката при износ е нулева. От асоциацията на зърнопроизводителите пък твърдят, че се водят преговори за пълно отпадане на ДДС при търговията със зърно и за вътрешния и за външния пазар.

"Румъния въведе нулева ставка на ДДС за зърното. Коментирахме това да се случи и в България, защото големите измами и в двете страни стават с тези фиктивни износи на зърно и възстановяване на ДДС. Защото в момента какво става? ДДС върху зърното при износ се възстановява, след това при брашното пак движение на ДДС и накрая пак върху хляба се събира", обясни онзи ден Найденов. Вчера от политическия кабинет на министъра допълниха, че идеята е възникнала при съвместното заседание на правителствата на Румъния и България в Букурещ. Целта била при износ фирмите да не се задължават да внасят ДДС и да чакат държавата да им го възстанови след сделката.

Кандидат-шофьорите може да провалят е-изпитите

в. „Сега“

Нови листовки за явяване на кандидатшофьорски изпит демонстрира вчера транспортният министър Ивайло Московски. Идеята е кандидатите да попълват хартиените листовки, а след това те да се проверяват от компютър, като целта е така да се ограничат възможностите за манипулация на отговорите. Системата за проверка пък представлява куфар, снабден с екран, слот за чип карта, с която ще се идентифицира изпитващият, и четец за хартиените листовки.

Новите изпитни книжа са съставени от 45 въпроса, вместо досегашните 60, а някои имат повече от един верен отговор. Всеки тест е запечатан в индивидуален плик с холограмни стикери, които се разрушават при отваряне, обясни Московски. Той припомни, че амбицията на министерството е от февруари следващата година изпитите да станат изцяло електронни - листовките да бъдат виртуални, а кандидатите да попълват отговорите си на специални таблети.

Самите автошколи няма да се налага да се снабдяват с новите устройства, а просто ще заявяват към агенция "Автомобилна администрация" бройката на кандидатите, които биха искали да държат изпита по този начин. Ако в даден момент обаче се окаже, че хората масово предпочитат хартиения вариант на теста, то електронният може да се окаже излишен, признаха експертите на Московски.

Въпреки това обаче още през пролетта транспортното ведомство е възложило петгодишна поръчка за изработка на новите листовки, таблети, талони и др. книжа за нуждите на агенция

Не облагайте бизнеса до смърт, зове Трайков

в. „Стандарт“

"Бюджетът се пълни от икономическата активност, а икономическа активност не се стимулира с облагане до смърт". Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по повод отпадналата идея от 2012 г. да се въведе акциз за метана, дори когато се използва за отопление. Според  проекта за промени в Закона за акцизите и данъчните складове от догодина трябваше да има акциз за метана от 1,7 лв. за гигаджаул, а ако газът се ползва за отопление, налогът трябваше да бъде 0,20 лв. за гигаджаул. Акциз за метана няма да има, отсече в понеделник премиерът Бойко Борисов, защото би довел до поскъпване на тока, парното, а оттам и до вдигане на всички цени. Запитан дали отлагането на увеличението на акцизите няма да доведе до шоково поскъпване на природния газ в бъдеще, министър Трайков обясни, че "това няма да е шоково, защото акцизът винаги ще бъде с един размер и дали ще го въведем сега или след 2-3 години, въздействието винаги ще е едно и също".

Нов опит за преврат в “Петрол”

в. „Стандарт“

Нов опит за смяна на ръководството на "Петрол Холдинг" е имало в понеделник късно вечерта. Това става ясно от отворено писмо на един от основните акционери в компанията - Митко Събев. На 17 октомври след 23 часа от пълномощник на другия основен акционер - Денис Ершов, в лицето на адвокат Теодора Йорданова в Агенцията по вписванията били подадени близо 30 документа, в които са записани решения за промяна на състава на Съвета на директорите на "Петрол Холдинг", както и преместване на седалището на дружеството от София в Стара Загора, голяма част от които са с невярно съдържание. "Те касаят искания за вписване на обстоятелства от фалшиви общи събрания на холдинга от 10 и от 12 часа на 29 април 2011 г. за промяна на състава на Съвета на директорите, в каквито форуми аз като акционер с 47,5% в "Петрол Холдинг" АД не съм участвал, нито съм бил уведомен и поканен под каквато и да било форма", казва Събев в писмото. Той допълва, че такива мероприятия не са били свиквани от единственото легитимно ръководство на компанията и съответно записаните в подадените документи решения са нищожни, незаконосъобразни и невалидни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още