IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 октомври

07:45 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 октомври

Рафинерията "Плама" ще заработи отново през декември

в. Дневник

Нефтената рафинерия "Плама", която не работи от 1999 г., ще възобнови дейността си през декември, като ще се фокусира върху суровини за производство на смазочни масла, а по-късно и на дизел. Това каза мажоритарният собственик на предприятието Ангел Стефанов в интервю за "Ройтерс".

Първоначално в рафинерията в Плевен ще се преработват 300 000 тона суров петрол годишно. До две години инвестициите в производството ще достигнат 80 млн. долара, капацитетът ще стигне 700 000 тона годишно, става ясно от думите на предприемача.

"Планираме бутикова рафинерия, която ще се съсредоточи върху производството на висококачествени основни масла", казва Стефанов. "Няма да преработваме над 1 млн. тона, както правеше "Плама" по времето на комунизма."

Мениджърите по JEREMIE започват да търсят свежи проекти

в. Дневник 

Сливанията и придобиванията в България се активизират през 2011 г., но сделките стават по-трудно. Големите сделки обаче са рядкост или стават много сложни за структуриране, но все пак усещането е, че годината е по-добра от предходната. Това показа анкета сред консултанти и адвокати в навечерието на годишната конференция на "Капитал" за сливания, придобивания и дялови инвестиции, която ще се проведе на 25 октомври.

Ключовото събитие, от което се чака по-голямо раздвижване в сектора, е стартът на трите нови инвестиционни фонда, създадени с евросредства от програмата JEREMIE. Мениджърите им вече са ясни. В момента фондовете набират частен ресурс, като общият им инвестиционен капитал трябва да достигне 150 млн. евро.

Продажбите на дребно в България ще се увеличат с 26% до 2015 г.

в. Дневник

Нарастване на продажбите на дребно в България заради очакваното увеличаване на доходите, концентриране на население в градовете и ценовата война между търговците прогнозира британската маркетинговата компания Business Monitor International (BMI) за периода от 2011 г. до 2015 г. Най-голямо увеличение се очаква при електрониката, новите автомобили и лекарствата, докато продажбите на храна ще намаляват.

Цялостният ръст на продажбите на дребно се очаква да е около 26% до 18.58 млрд. лв. през 2015 г. при 14.75 млрд. лв. в края на 2011 г. Увеличението ще се дължи на нарастването на доходите на населението и ценовата и промоционална война между търговците. Ръстът в търговията на дребно ще бъде движен най-вече от градското население, което ще става по-многобройно въпреки намаляването на броя на живеещите в страната като цяло. Според BMI допълнителен стимул за по-големи продажби ще е нарастването на доходите на хората в големите градове.

Германия отговори за дипломата на Калинка

в. Стандарт 

След близо половин година Германия отговори на половината въпроси на Софийска районна прокуратура по разследването за дипломата на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, съобщи БНР.

Съдебната поръчка трябва да установи дали подписите и печатите по копията от дипломата на Илиева са истински. Яснота обаче дали дипломата наистина е фалшива няма да има скоро, се разбира от съобщението на прокуратурата. В момента документите се превеждат.

Българските разследващи не могат да се ангажират кога ще има развръзка по случая, тъй като не е ясно кога Германия ще изпрати отговорите на останалите въпроси.

Изумихме гърците - ГКПП „Маказа” е вече готов

в. Стандарт

България е напълно готова с граничния проход Маказа. В това се увериха председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров и областният  управител на Кърджали  Иванка Таушанова, които извършиха оглед на площадката.

На мястото бе и генералният консул на България в Солун Васил Вълчев. Той изтъкна, че гърците са изключително впечатлени от постигнатия  напредък на наша територия и ще направят всичко възможно да приключат със строителството на пътя от тяхна страна до средата на ноември. 

ГКПП - Маказа бе изграден върху „голо поле” за по-малко от месец и половина. Площадката е асфалтирана, монтирани са кабините на Гранична полиция и Агенция „Митници”, прокарани са всички необходими комуникации – водоснабдяване,  електрозахранване, оптичен кабел. Инсталирана е техниката,  монтирани са табелите и знамената. Остава да се довършат вътрешната оградна мрежа и тротоарите.

Прокуратурата се отказа да разследва Плевнелиев за подкуп

в. Сега

Никой няма задължение да сигнализира прокуратурата, ако е научил за получен или даден подкуп. Това излиза от постановлението на Румяна Арнаудова от Софийската градска прокуратура. Арнаудова е отказала да образува разследване по сигнала на Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" след публичните изяви на вицепремиера и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов на 9 септември. Тогава той обяви, че кандидат-президентът на управляващите Росен Плевнелиев е прикрил трима общински съветници от София, които са му поискали подкуп през 2007 г. Рушветът трябвало да помогне да се осъществи проектът на Плевнелиев за бизнес парка в кв. "Младост".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 18.10.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още