IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 октомври

07:56 | 17.10.11 г.
Преглед на печата за 17 октомври

Общините може да получават повече европари без конкурс
в. Дневник

Общините да подготвят списъци с проекти, които ще се финансират без конкурс от еврофондовете през следващия програмен период (2014 - 2020 г.). Това предлага министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Идеята му е това да се прави, за да е сигурно, че всички местни власти ще се възползват от европарите.

Все още не е ясно обаче какви ще са критериите за избор на проектите. В момента проекти без конкурс се одобряват по програма "Околна среда" за изграждане на пречиствателни станции и депа за боклук. Идеята е тя да се обедини с "Регионално развитие" и да се разшири практиката, но за повече и ключови проекти. Министърът добави, че процедурите с конкурс няма да отпаднат, но ще са по-малко.

Дянков даде заден ход за акциза върху метана
в. Дневник

Министерството на финансите може да се откаже от идеята си за въвеждане на акциз върху метана от началото на следващата година. Това съобщи финансовия министър Симеон Дянков.

"Точно по тази тема ще продължи дискусията. Ако се види, че сега не е подходящ момент, може да се забави във времето", заяви той, цитиран от Би Ти Ви.

Държавата обеща законова регулация на отношенията производители – вериги до края на годината
в. Дневник

Законовите промени, с които ще бъдат уредени отношенията между производителите и големите търговски вериги, ще бъдат факт преди края на годината. Това обяви в края на миналата седмица зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов на кръгла маса, организирана от сп. "Регал".

Текстовете, за които се говори от началото на годината, ще бъдат финализирани в следващите седмици и предложени за дискусия от министерството, каза Ангелов. За законова регулация настояват доставчиците, обединени в Сдружение за честна търговия.

България харчи малко за здраве и просвета и много за околна среда
в. Сега

В повечето страни в ЕС общите бюджетни разходи, отнесени към брутния вътрешен продукт, са пораснали значително през 2009 и 2010 г., обяви Евростат. Причината за това са опитите за справяне с последствията от кризата и най-вече наливането на огромни средства в закъсали банки. България заедно с Естония и Литва е сред държавите, които са свили харченето. В Ирландия, Португалия, Кипър, Румъния и Полша правителствата са отпуснали най-много бюджетите.

България харчи малко за здраве и образование, но е сред лидерите по разходи за опазване на околната среда, показват данните на Евростат от 2005 г. насам. През последните 5 години България е насочила едва 4% от БВП за здравеопазване и образование, което ни нарежда на последните места в ЕС. Въпреки че от 2007 г. насам има постепенно увеличение на средствата за здравната система, страната ни още е под нивото от 2005 г. - тогава делът е бил над 5% на сто.

Стартира програма за саниране и за бизнес сгради
в. Сега

Нова възможност за обновяване на бизнес сградите се открива пред българските фирми. С 40 млн. евро от програма "Конкурентоспособност" предприемачите ще могат да си купят енергоспестяващо оборудване, нови климатици и дори да санират сградите си, с което да повишат енергийната ефективност на постройките. Това предвижда мярка "Инвестиции в зелена индустрия", чийто насоки за кандидатстване бяха пуснати от икономическото министерство за обществено обсъждане. "С тези пари българските предприятия ще бъдат насърчени да внедряват технологии, свързани с опазването на околната среда", каза зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. За научноизследователска и развойна дейност във фирмите пък са предвидени 30 млн. евро, които ще бъдат на разположение на фирмите до няколко месеца. С парите ще се подкрепят проекти на родните компании в партньорство с научни организации и университети.

“Плама” тръгва през декември
в. Стандарт

Рафинерията "Плама" възстановява производството си от декември. Това обяви Ангел Стефанов, съсобственик в рафинерията заедно с "Овергаз", пред финансовия министър Симеон Дянков. Тя ще преработва 300 000 тона нефт годишно, от който ще се получават масла, промишлен газьол, мазут, терпентин и битум. В присъствието на министър Дянков официално бе открита модерна атмосферно-вакуумна инсталация, в която са вложени 20 млн лв. До две години ще бъдат вложени общо 80 млн. долара.

ИСС: България е донор на квалифицирани кадри
в. Новинар

Недостигът на квалифицирана работна ръка е сред основните проблеми както в България, така и в Европа. Това заяви председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Лалко Дулевски. По думите му общият единен пазар обикновено води до едностранно движение на хора и качествена работна сила към развитите икономики в Европа. По този начин страни като България ставали донори на висококвалифицирани работници.

Сред основните предизвикателства пред страната ни Дулевски очерта увеличаващият се брой на хората с основно и по-ниско образование, както и намаляващият брой на очаквани работни места, които да бъдат осигурени за тях. Според него това води и до влошаване на криминогенната обстановка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още