IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: София има проблем с подобряването на конкурентоспособността си

В краткосрочен план усвояването на структурните фондове остава изключително ниско, пише в годишния доклад на комисията

11:02 | 15.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК: София има проблем с  подобряването на конкурентоспособността си

 

България среща известни трудности в подобряването на конкурентоспособността си, с ограничаването на бюрокрацията на държавно и общинско ниво, с поощряването на иновациите, насочени към повишаването на производителността, както и с подобряването на енергийната ефективност във всички сектори на икономиката и в развитието на транспортната инфраструктура. Това пише в годишния доклад на Европейската комисия, който разглежда нивото на конкурентоспособността на държавите от ЕС, цитиран от БТА.

В документа се допълва, че в краткосрочен план "усвояването на структурните фондове, което е особено важно в изпълнението на тези задачи, остава изключително ниско". Докладът отбелязва, че правилното прилагане на механизъм за управление и контрол на фондовете би помогнало за "лечението на това състояние", особено по отношение на съфинансираните от ЕС програми.

Сътрудничеството и координацията между изследователските институции и бизнеса все още е ограничено, отбелязва ЕК. Прилагането на мерките от съществуващите иновационни програми е по-скоро слабо и липсват мащабни проекти в тези области, се посочва в доклада. България има нужда да подобри административния си капацитет и да опрости съществуващите правила и процедури, за да ускори усвояването на фондовете във всички сектори, препоръчва комисията.

В краткосрочен план високите лихви по заемите, допълнителните изисквания и закъсняващите бюджетни плащания остават сериозна пречка пред бизнеса, отбелязва ЕК. Докладът отчита, че в България равнището на производителността на труда на работещите в производството е най-ниско в целия ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
- Откриха топлата вода. А, междувременно, съзнателно са създали всички бюрократични спънки тъй, щото, да си намират работа и да оправдават съществуването си маса паразитни субекти. Ние сме възможно най-омотаната в собствените си простотии нация и, който твърди, че сме били еди-колко-си интелигентни, сигурно има предвид, как, въпреки всички тези гадости, не са ни отвъдили,.Няма гаранция, обаче, че ще издържим още дълго. Опцията "Терминал 2" позволява бягството и още отлага решаването на проблема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още