IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Константинов: Там, където населението намалява, не е нужно поддържане на болница

От началото на 2010 г. са прекратени разрешенията за дейност на 4 болници, посочи здравният министър

13:20 | 14.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Константинов: Там, където населението намалява, не е нужно поддържане на болница

Не е нужно да се поддържа болница там, където населението намалява. Решението на проблема е в поддържането на структура за извънболнична помощ. Това каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов по време на парламентарния контрол днес.

В България има 264 общини, болници има в 111 от тях, уточни той. Хората не са оставени без медицинска помощ, допълни Константинов.

От началото на 2010 г. са прекратени разрешенията за дейност само на 4 болници по настояване на съответните общински съвети - Царево, Кула, Трън и Ивайловград. Това е станало по настояване на общинските съвети, защото те са принципал на тези лечебни заведения, обясни той.

Отдавна сме взели мерки за осигуряване на медицинска помощ на хората от тези общини, уверява министърът.

Още три общини - Полски Тръмбеш, Рудозем и Радомир са в процес на решаване дали да поддържат болници или да ги преобразуват в структура за извънболнична помощ.

Министерството на здравеопазването е снижило изискванията в редица медицински стандарти, за да може болниците да отговарят на тях, но по-нататъшното прекрачване на тези граници означава компромис с качеството на оказваната медицинска помощ, допълни здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
Защо ли това ми звучи като изказване на доктор Менгеле!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още