IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 октомври

07:40 | 14.10.11 г.
Преглед на печата за 14 октомври

БДЖ предлага да спре 182 влака, за да спести 25 млн. лв.

в. Дневник

Ръководството на холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) официално предложи спирането на 182 влака по нерентабилни линии в цялата страна. Мярката трябва да спести на превозвача 25 млн. лв. на година, което е по-малко от 10% от общите разходи за 2010 г. Все още не е ясно дали спирането на влаковете ще доведе до съкращения на персонал.

Това стана ясно след поредната среща между ръководството на БДЖ, синдикатите и правителството в четвъртък. Синдикатите обаче засега не са съгласни със спирането на влаковете, като определиха мярката като "тежка и непоносима" и освен това няма да "спаси БДЖ". Председателят на борда на БДЖ Владимир Владимиров обясни, че това са пари на българските данъкоплатци и ако не бъдат спестени, трябва да бъдат компенсирани от бюджетните субсидии.

Министърът на транспорта Ивайло Московски успокои, че списъкът е "груб", а окончателният брой на влаковете, които ще бъдат спрени, ще стане ясен, след като се получи и информация от общините и агенция "Автомобилна администрация" за това дали по предложените вече маршрути има алтернативен транспорт.

Трета година спад на пазара на бързооборотни стоки

в. Дневник

За трета поредна година се очаква пазарът на бързооборотни стоки да се свие. Това прогнозираха днес от консултантската компания "ICAP България" по време на конференцията Retail in Detail, организирана от списание "Регал" в София. "Намалението ще бъде 3-4% в стойност", коментира Владимир Чириков, който е мениджър пазарни проучвания и анализи в компанията.

Според данните през миналата година секторът е бил на стойност 10.7 млрд. лв., а през 2008 г., когато е достигнат пикът за последните седем години - около 12 млрд. лв. Чириков коментира още, че в средата на годината е имало повече оптимизъм, но той е намалял и реално нивата от предкризисната 2008 г. сега са "само мечта".

България подкрепи удара на ЕС срещу фермерите

в. Сега

България зае спорна позиция по намерението на ЕК да наложи таван на субсидиите за ниви до 300 000 евро. Подкрепяме ограничението, защото така повече пари ще отидат при дребните земеделци и като цяло ефектът ще е спад в цените на храните, обяви пред Би Ти Ви земеделският министър Мирослав Найденов. Други негови колеги обаче са на обратното мнение.

Полският аграрен министър Марек Савицки определи плановете за намаляването на фермерските субсидии и обвързването им с екологични цели като абсурдни. Фермерите от Полша, подобно на българските, получават по-малки субсидии от колегите си в Германия и Франция. "Изискванията са еднакви за всички. За да ги изпълни обаче, един фермер от балтийския регион трябва да вземе 12 евро, фермер от Полша - 50 евро, а такъв от Гърция или Малта - 180 евро", каза Савицки. Този законодателен пакет не е реформа, а опит за козметични промени с цел запазване на статуквото в разпределението на европейските субсидии, уточни Савицки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още