IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унифицираме с ЕС определянето на пътните такси при аеронавигационни услуги

България има задължение да установи т.нар. "функционален блок" във въздушното си пространство до 4 декември 2012 г.

13:50 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Унифицираме с ЕС определянето на пътните такси при аеронавигационни услуги

Правителството одобри проект на споразумение между министерствата на на финансите и транспорта с Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол), регламентиращо начисляването на ДДС при аеронавигационното обслужване за въздушните средства, прелитащи над българска територия, съобщи правителствената информационна служба.

Начисляването на данъка се извършва от Евроконтрол чрез националните органи, в случая Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД).

Със споразумението се определят условията и процедурите, които се прилагат към пътните такси, фактурирани от Евроконтрол от името на РВД за аеронавигационно обслужване при прелитане в зоната за таксуване, попадаща в рамките на компетентност на България, се посочва в прессъобщението.

Условията и процедурите, прилагани към пътните такси, фактурирани от Евроконтрол, са унифицирани в споразумението за всички държави-членки на Европейския съюз и са в съответствие с европейската директива за ДДС.

Съгласно законодателството на ЕС България има задължение да установи така наречения "функционален блок" във въздушното си пространство до 4 декември 2012 г. Затова вече е стартирал проекта Danub Fab съвместно с Румъния. Услугите за аеронавигационно обслужване в Румъния са облагаеми с нулева ставка при спазване на директивата за ДДС.

За уеднаквяване на правилата на облагане с ДДС на аеронавигационните услуги в страната с тези на Румъния през 2010 г. бяха направени промени, които влизат в сила от 1 януари 2012 г.

Правилата предвиждат доставка на услуга за управление на въздушното движение в обслужваното въздушно пространство на съответната държава.

Услугите включват и доставка на аеронавигационно обслужване в зоните и районите на летищата, предоставено на оператори на въздухоплавателни средства, извършващи предимно международни рейсове. Това именно налага сключването на споразумение с Евроконтрол, се допълва в съобщението на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още