IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите в пристанище Варна са в стачна готовност

Концесията не е добър вариант за развитието му, смятат те и посочват, че портът е печеливша фирма и държавата може сама да го стопанисва и развива

21:39 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикатите в пристанище Варна са в стачна готовност

Синдикатите в пристанище "Варна" са в стачна готовност, пише Dnes.bg. Това е съобщил председателят на профсъюза на докерите Тодор Градинаров. Причината е неяснотата за бъдещето на порта.

Пенка Илиева от Синдиката на пристанищните работници обясни, че основната цел на синдикатите е да се разбере дали пристанището ще бъде отдавано на концесия, или не. „Научаваме за такива намерения от медиите, но не и на среща със социалните партньори“, посочи тя.

Концесията не е добър вариант за развитието на пристанището, смятат от синдикатите. Градинаров уточни, че порт Варна е печеливша фирма и държавата може сама да го стопанисва и да търси източници за финансиране на модернизацията му.

Илиева допълни, че до момента няма добър пример за пристанище в страната, отдадено на концесия, включително и в Бургас.

Градинаров уточни, че позицията за стачна готовност е подкрепена от пристанищните работници в пристанищата Варна-Изток и Варна-Запад, както и от структурата на КТ "Подкрепа".

Сред служителите вече се прави подписка, която за два дни е подкрепена от около 500 от 1650-те работници в пристанището, съобщи той.

Подписката ще продължи до края на седмицата, след което ще бъде изпратена с писмо до институциите за подготвяния протест.

„От три месеца пишем писма до Министерството на транспорта и заявяваме желание да се срещнем с министър Ивайло Московски, но отговор няма“, допълни Пенка Илиева.

За първото полугодие на 2011 г. в Пристанище Варна ЕАД са обработени 3,75 млн. тона товари. В сравнение с съответния период на предходната година са обработени с 516 хил. тона повече товари, или увеличение с 16%, показва справка на Investor.bg.

Въпреки това продажбите на най-голямото ни пристанище за полугодието намаляват с 2,9% на годишна база до 22 млн. лв., а печалбата спада до 469 хил. лв. от 2,721 млн. лв. през 2010 г. и 920 хил. лв. през 2009 г.

Основни клиенти на пристанището са Солвей Соди АД, донесло приходи от 2,4 млн. лв. за полугодието, също така Нитрополихим АД, гр. Девня (износ на торове от Агрополихим АД), формирало приходи от 1,75 млн. лв., както и Девня цимент АД, гр. Девня с продажби за 290 хил. лв.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още