IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 октомври

07:40 | 12.10.11 г.
Преглед на печата за 12 октомври

БДЖ се разпада

в. Дневник

Състоянието на "Български държавни железници" (БДЖ) продължава да се влошава, а рисковете пред дейността им се увеличават. Във вторник стана ясно, че дружеството ще загуби 25 електрически мотриси "Сименс Дезиро", които са половината от най-новите му влакове. Причината - заемите, с които са закупени, не се погасяват и банката кредитор е започнала процедура по продажбата им, тъй като машините са залог по тях.

Загубата им ще доведе до разреждане и промяна на разписанията по едни от най-натоварените крайградски жп маршрути. Това ще затрудни още повече и една от основните задачи на новото ръководство на железниците - да увеличи приходите.

Обмисля се 50% от дървесината да се продават през стоковите борси

в. Дневник

Половината от добитата дървесина да бъде продавана през стоковите борси - предвижда нова наредба. Това съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов, който беше на посещение в Разлог. Идеята на промяната е да се изсветли секторът. В момента дървесината се предлага чрез търгове, организирани в различни части на страната.

По информация от ведомството новата промяна е заложена в наредба за дейностите в горите, която в момента се съгласува между различните институции. Очакванията са тя да бъде факт след около месец. Допитване на "Дневник" до стоковите борси в страната и бизнеса вчера показа, че те не са запознати с идеята, нито са я обсъждали досега с представители на агроминистерството и агенцията по горите.

От банките отчитат: Кредитите по JEREMIE разбудиха малкия бизнес

в. Дневник

Интересът към кредитите по инициативата JEREMIE е голям, но все още запитванията са повече от одобрените или усвоените заеми. Има интерес от всички сектори на икономиката, като изваждането на някои отрасли от обхвата на програмата като селското стопанство е причина за по-малкия брой подадени искания.

Друга обективна причина затова до този момент е краткият срок от реалния старт на инициативата – началото на септември. Това показват наблюденията на банките, отпускащи кредити по гаранционната схема на JEREMIE, след допитване на "Дневник".

НАП системно е проваляла проверките на знакови бизнесмени

в. Сега

Националната агенция по приходите системно е обричала проверките на знаково забогатели лица у нас. Данъчните са осакатявали ревизиите, като не са извършвали анализ на всички свързани с даден бизнесмен фирми, а са проверявали само дружества от един и същ сектор на икономиката. Не е работено добре и за проследяването в национален мащаб на собствеността на съмнително забогателите. Това се разбра от изказване на финансовия министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви по повод две ключови проверки - на кръга около ромския тартор Кирил Рашков-Цар Киро, и на близки до енергийния бос Христо Ковачки фирми за укрити данъци. Дянков обяви, че след изборите ще има разкрития за още съмнително забогатели бизнесмени в областта на зърнопроизводството, захарта, енергетиката.

"Засега НАП не се справя с незаконно забогателите, не се справят и всички други органи, които с времето е трябвало да се справят. В случая с Кирил Рашков упрекът е към централното управление на НАП, защото на местно ниво няма как да се види колко общо собственост на територията на страната е закупил той и на колко места има регистрирани автомобили", обясни Дянков по повод критиките към ексшефката на данъчното в Пловдив, сега депутат на ГЕРБ Менда Стоянова. Според Дянков пълна проверка на национално ниво за собствеността на кръга около Рашков е разпоредена едва сега.

Трайков: Полицаите да се качат на електромобили

в. Новинар

След време могат да се купуват електрически полицейски автомобили като част от държавната политика за насърчаване на зелените обществени поръчки. Това обяви енергийният министър Трайчо Трайков. Във вторник той представи списък с предложения за насърчаване на използването на електромобилите. Законът за насърчаване на зелените обществени поръчки се очаква да влезе в сила от 2014 г.

Сред предложенията са и намаляване на таксата при регистрация, еднократна премия, преференциални условия по ДДС, промени в Закона за местните данъци и такси, като в тях трябва да се въведат и екокомпоненти за електромобилите. Той посочи, че списъкът е изготвен от работна група, ръководена от него и екоминистъра Нона Караджова. Предложенията могат да бъдат променени заради икономическата криза, която оказва натиск върху икономиките на всяка една страна.

7,1 млн. лева отишли в Сребърния фонд

в. Новинар

7,1 млн. лева от лихви е получил Сребърният фонд от началото на годината до септември. Парите на фонда са в депозити в БНБ и с тези 7,1 млн. лева парите в него набъбват до 1,773 млрд. лева.
Последната вноска, която държавата е правила към Сребърния фонд, е през първото тримесечие на 2011 г. и възлиза на 83,5 млн. лева.

Казаните за ракия стават фирми

в. Стандарт

Държавата ще затегне контрола върху казаните с ракия. От началото на следващата година всички собственици или наематели на пунктовете за изваряване на ракия трябва да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са предложени от Министерството на финансите. В резултат данъчните и митниците съвместно ще започнат да следят селските казани за ракия и дали собствениците не укриват доходи и акцизи. За целта се очаква да започне обмяна на информация между приходната агенция и митниците за това колко действащи пунктове за домашна ракия са регистрирани и къде има съмнения за злоупотреби. В регистъра на Агенция "Митници" фигурират 2272 пункта за варене на ракия. Някои от тях обаче вече не са действащи.

“Дънди” на поправителен за златото на Крумовград

в. Стандарт

Екологичният министър Нона Караджова върна за ново разглеждане проекта за изграждане на златна мина на "Болкан Минерал енд Майнинг". На 22 септември Висшият експертен екологичен съвет при министерството одобри инвестиционното намерение на дъщерната компания на канадската "Дънди Прешъс Металс" да добие 20 тона злато от Ада тепе край Крумовград. Караджова обаче се съобрази с възраженията на родопските кметове и наложи вето върху оценката за въздействие върху околната среда. Местните градоначалници протестираха срещу липсата на становище от "Басейнова дирекция" - Пловдив за водоползването на бъдещия рудник. Няма представено и категорично становище от Министерството на здравеопазването за отсъствието на риск за човешкото здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още