IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга правилата за търговия на едро на ток и газ

Нов регламент забранява използването на вътрешна информация при търговия на едро с електроенергия

15:25 | 10.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС затяга правилата за търговия на едро на ток и газ

След приключването на сделката те трябва да докладват цената, обемите, деня и часа на сключването на контракта, имената на продавача, купувача и получателя. Тези изисквания ще влязат в сила след приемането на регламент за прилагането им, който ще бъде предложен в близките месеци.

С него ще се уточнят подробностите относно информацията, която трябва да бъде предавана на регулаторните органи. АСРЕ се задължава да извършва независимо наблюдение на извършваната търговия и да проверява дали се спазват правилата.

На основата на получената информация АСРЕ ще може да прави собствени анализи. Ако първоначалната оценка потвърди съмненията за пазарна злоупотреба, агенцията ще изиска от националните регулатори (в България това е ДКЕВР) да разследват случая на място.

При съмнения за манипулации АСРЕ ще координира съвместни разследвания с органите в съответната държава. Щом установят нарушаване на правилата, регулаторите ще налагат наказания, които ще отговарят на щетите, нанесени на потребителите.

Според еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер новите правила за търговия ще доведат до „справедливи цени“, пазарът ще стане по-прозрачен и ще се спазват правилата.

Така ще се засили конкуренцията и потребителите ще получават най-добрата цена, добавя Йотингер, цитиран в съобщението на ЕК. Комисията отбелязва, че дневно в Европа се извършват над 10 хиляди сделки на едро с електроенергия и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още