IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 октомври

07:30 | 10.10.11 г.
Преглед на печата за 10 октомври

Повече инвестиции в оборудване - по-малко работни места
в. Дневник

Български компании започват да инвестират повече в машини и оборудване, което изисква по-малко служители, показа допитване на "Дневник". Това означава, че съкратените в началото на кризата едва ли ще бъдат върнати на старите позиции и безработицата ще трябва да се намалява най-вече със създаване на нови фирми, производства и инвестиции на зелено.

Тенденцията е глобална, а причините са, че рецесията свали цените на инвестиционните стоки заради поевтиняването на металите и покупката им излиза по-евтина от това да наемеш същия брой хора, освободени през 2008-2010 г.

Една трета от предварително проверените поръчки са с нарушения
в. Дневник

Около 30% от всички 158 поръчки, които са проверени от Агенцията за обществени поръчки (АОП) от началото на годината, са незаконни, показват данните на ведомството. Половината от тях обаче са възложени, което на практика означава, че не могат да бъдат прекратени освен по реда на гражданското право, което би отнело около две до три години.

По закон Агенцията за обществени поръчки трябва да осъществява предварителен контрол на процедурите, които се възлагат по метод договаряне без обявление, или т.нар. договаряне с покана, при което се изпраща покана до точно определени възложители.

Държавните такси за бизнеса няма да бъдат намалени въпреки закона
в. Сега

Законността на десетки държавни такси за извършване на стопанска дейност ще се окаже под въпрос от 1 януари 2012 г. От тази дата всички такси, събирани от бизнеса за лицензи, разрешения, извършване на дейност, трябва да се определят по нова методика, която да гарантира, че сумите не надвишават разходите по предоставяне на услугата. Държавните институции обаче няма да успеят да приложат методиката навреме. Няма да е факт и обещаната забрана приходите от такси да не се харчат за бонуси на чиновниците, показа проверка на "Сега".

Изготвянето на обща методика за определяне на таксите за стопанска дейност бе заложено в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Според закона таксите следва да се определят по методиката от 1 януари, така че размерът им да не надхвърля материалните и административни разходи за осигуряване и контрол на услугата. В преходните разпоредби депутатите са дали срок от 6 месеца на правителството (б.р. - до 20 ноември) да гласува новите правила. Документът се работи от финансовото и икономическото министерство и все още не е готов, но от екипа на Трайчо Трайков увериха, че 6-месечният срок ще бъде спазен.

Техническите паспорти на блоковете се отлагат с 2 години
в. Сега

Обитателите на колективни сгради могат да си отдъхнат - задължението да поръчат и платят технически паспорт на дома си ще се отложи с две години. Това предвижда промяна в Наредба №5 от 2006 г., която изисква всяка новопостроена сграда да има такъв документ, а за заварените дава отсрочки по график. Наредбата не се отнася само за малки къщи - едно- и двуфамилни.

Според графика всички държавни и общински постройки трябваше да се снабдят с технически паспорт до края на тази година. За жилищни и офис билдинги на повече от 5 етажа срокът бе до края на 2012 г., за сгради с 3-5 етажа - до края 2014 г., а за по-ниски - преди 2017 г. Сега Министерството на регионалното развитие е решило да предложи удължаване с по 2 години, като признава, че паспортизацията е скъпа и че всички собственици на сгради - държавата, общините, фирми и граждани, тотално изостават със задължението. МРРБ посочва, че се е съобразило с кметове, областни управители и граждани, които настоявали за отсрочка.

Гурбет за заем
в. Стандарт

Гурбетчии теглят евтини кредити за роднините си у нас. В Европа и САЩ лихвите са значително по-изгодни, отколкото в България. В Гърция например средното оскъпяване по ипотечен заем е около 4 на сто, докато у нас е 7,92%, сочи статистиката на БНБ. Разликата е още по-голяма при потребителските кредити. В Европа тяхната лихва е 5,7%, докато у нас е 12,96%. Повечето трезори зад граница обаче няма да ви отпуснат нито лев, ако покажете българската си заплата или дори ипотекирате панелката в "Люлин". Затова нашенците все по-често разчитат на свои приятели или роднини, които живеят и работят в чужбина. Те теглят кредита и го прехвърлят в България обикновено срещу комисиона. Цялата тази схема се обвързва с договор, а често се прави и ипотека върху жилище, което да гарантира, че заемът ще се върне.

Приватизацията на борсата замръзна
в. Стандарт

Приватизацията на държавния дял от 50,05% в Българската фондова борса вероятно няма да стане до края на годината, каквито бяха първоначалните планове. Според източници на "Стандарт" интересът към борсата е намалял в последните месеци и не е имало дори неформални разговори с евентуални стратегически инвеститори. От началото на годината се лансираха версии за пет-шест потенциални купувачи на борсата от ЕС и извън Европа. Открито интересът си към БФБ заявиха само от CEE Stock Exchange Group, която обединява фондовите борси във Виена, Будапеща, Любляна и Прага. През май БНБ дори прехвърли на Министерството на финансите 2000 акции, или 20% от Централния депозитар.

Европари за ниви срещу три реколти
в. Стандарт

Фермерите, които обработват над 30 хектара земя, ще получават европомощи само ако отглеждат поне три различни култури на нивите си. Това е една от промените в Общата селскостопанска политика, които предстои да влязат в сила от 2014 г., съобщиха източници на "Стандарт". Документът с всички предвидени нововъведения вече е разпратен на браншовите организации във всички страни членки на съюза. Съдържанието му обаче ще бъде оповестено окончателно на следващата сесия на Европейския парламент. Ако промените бъдат приети, всички фермери, които обработват по-големи от 30 хектара ниви, вече няма да могат да засеят цялата площ само с пшеница например. Наред с нея ще трябва да гледат и други две култури - например картофи и чушки. Целта е да се намали максимално изхабяването на почвата.

Отлагат тунела под Кресненското дефиле за 2019 г.
в. Новинар

По отношение на АМ „Тракия" проблем с финансирането няма и строителните дейности вървят в план. При магистрала "Струма" обаче финансирането на тунела под Кресненското дефиле остава за след 2014 г. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред БНР. По думите й, тунелът може да бъде готов през 2019 г. Павлова допълни, че от ЕК за строителството на АМ „Тракия" са приведени 24 млн. евро, по повод информациите, че Еврокомисията може да спре плащания за инфраструктурни проекти у нас, тъй като парите по оперативната програма „Транспорт" може да не стигнат за всички проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още