IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 октомври

08:43 | 08.10.11 г.
Преглед на печата за 8 октомври

Данъчните проверяват партия "Атака"

в. Сега

Приходната агенция е започнала ревизия на партия "Атака", стана ясно вчера. Проверката на данъчните е за периода юни 2006 г. - септември 2010 г., уточниха пред "Сега" от централата на партията. Ревизията на приходите и разходите на партията е стартирала само две седмици преди изборите за президент и местна власт. Националистите подозират, че става дума за политическа поръчка. Според изпратения от НАП документ на "Атака" се дава само 7-дневен срок да осигури огромно количество документи. Инспекторите са поискали копия от договори, копия от ведомости за заплати, хронология на сметки, копия на платежни нареждания и т.н.

Преди около три месеца ДАНС, Националната агенция по приходите и прокуратурата заявиха, че ще проверят твърденията на напусналите депутати от "Атака", според които лидерът Волен Сидеров държи избраниците си в зависимост с договори за поръчителство на стойност 150 000 евро.

8000 онкоболни нямат достъп до лъчелечение

в. Сега

Заради липса на апарати за лъчетерапия около 8000 раково болни нямат достъп до навременно лечение, сочи проучване на комисията за защита от дискриминация. Според различни данни хората, които годишно имат нужда от лъчелечение, у нас са между 14 и 21 хиляди, което значи, че огромен брой нуждаещи се записват в листи на чакащи и не получават терапия навреме.

Поводът за проверката са зачестилите жалби в комисията за проблеми при лечението на онкоболни, обясниха от КЗД. Оплакванията са основно за забавена лъчетерапия и недостатъчното й финансиране и са както от пациенти, така и от лекари. Пациентите се жалват, тъй като не могат да получат същата медицинска помощ, каквато получават други граждани на ЕС, твърдят от комисията. Образуваните преписки са били седем.

Дянков намери 300 вагона в Сърбия

в. Стандарт

Финансовият министър Симеон Дянков намери 300 от изчезналите около 1000 товарни вагона на БДЖ. Финансовият министър на Сърбия му ги показал при визитата на Дянков в Белград. "Това са ваши вагони, престояват тук от 12 години", казал сръбският министър. Вагони на БДЖ имало и в други съседни държави. Трябва да проверим дали можем да си ги върнем, годните да се пуснат в движение, а другите да се бракуват и да се продадат за скрап. Това каза министър Дянков след срещата при премиера Бойко Борисов, на която бяха обсъдени мерки за стабилизиране финансовото състояние на железниците. Полицията вече е предала на министъра на транспорта Ивайло Московски два доклада от разследването кой е виновен за изчезналите вагони. Предстои докладите да бъдат внесени в прокуратурата.

Отлагат вдигането на прага за ДДС

в. Стандарт

Вдигането на прага за задължителна регистрация по ДДС най-вероятно няма да стане от началото на следващата година, заявиха източници на "Стандарт". Причината е, че все още няма отговор от Брюксел дали се позволява на страната ни да повиши оборота за задължителна регистрация от 50 000 на 100 000 или 150 000 лв. В същото време предстои в съвсем кратки срокове да бъдат публикувани подготвените промени в данъчните закони за 2012 година. Ако до приемането им в парламента не се получи положителен отговор за вдигането на прага за ДДС, мярката ще остане за гласуване през следващата година, обясниха експертите. Идеята за вдигане на прага беше лансирана от данъчните и финансовото министерство с цел да не се товарят малките фирми с излишна документация и разходи.

Глад за тютюн вдига цената

в. Стандарт

Глад за тютюн напомпа цената на ароматните листа. За първи път от години производителите са доволни от офертите на търговците. Килограм първокласна стока се изкупува по 10 лв. Второто качество е по 6,50 лв., а трето - по 3 лв. на килограм. Цените се предлагат от компания, която изкупува тютюн в Кърджалийско. Миналата година масовите цени са били поне с лев-два по-ниски. Имаме поръчки и се съобразяваме с пазара, коментираха високата цена от фирмата.
 Компаниите имат проблем с набавянето на достатъчно суровина. Заради жегата реколтата от тютюн е намаляла драстично. При добри метеорологични условия хората прибират от 180 до 200 кг тютюн от дка, а сега добивът е паднал с почти 40-50%, каза кметът на крумовградското село Аврен Димитър Антонов.

Младите семейства искат по-нисък лихвен процент за изплащане на жилища

в. Новинар

За да се стимулират младите семейства при закупуването на първото си жилище, е необходимо да се намали лихвеният ипотечен кредит в България, който в момента е 6,86 процента. За целта предлагаме да се създаде държавен гаранционен фонд, който да гарантира за взетите кредити и по-този начин да се намали рискът за изплащането им, от което да се намали и лихвата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още