IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правителството отново не планира 13-а заплата на чиновниците

Пред депутатите финансовият министър мотивира решението с влошаващата се икономическа ситуация

17:21 | 07.10.11 г. 3
<p>
	Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА</p>

Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БТА

И тази година държавните чиновници ще останат без 13-та заплата и коледни добавки. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол днес, предаде БНР.

Финансовият министър остави надежда само за коледните добавки на пенсионерите.

Дянков обясни мярката с липсата на пари заради влошаващата се икономическа ситуация в Европа. „Ако цялата обстановка в Европа продължава да се влошава, а тя се влошава за съжаление, и на нас в икономически план ще ни стане по-трудно в края на годината и началото на следващата“,  посочи той.

Само преди месец финансовият министър заяви по време на посещението си във Варна, че от догодина може да се мисли за увеличаване на доходите и бюджетите на някои министерства заради по-добрите финансови възможности на държавата.

Десетина дни след това изявление Дянков занижи очакванията си за икономическия растеж през първото тримесечие на следващата година, но беше категоричен, че у нас не може да се очаква рецесия.

За втора поредна година хазната ще направи опит да спести от коледни премии и 13-та заплата на чиновниците. Миналата година Симеон Дянков позволи на ведомствата, които са генерирали излишъци, да преценят дали да раздават бонуси на служителите си, при това – според заслугите на всеки чиновник. Желанието му беше пари над заплатата си да вземат само най-изявените държавни служители.

По-късно обаче гръмнаха няколко скандала за разпределени бонуси в някои ведомства. СДС изнесе данни за раздавани около 300 хил. лева месечно в Агенция „Пътна инфраструктура“. Според партията висши служители в агенцията са взимали по около 9 хил. лева на месец. Сините изчислиха още, че средномесечните добавки към заплатите на определен кръг служители от ведомството са били около 5 000 лева. От партията тогава поискаха оставката на цялото ръководство на пътната агенция.

По същото време стана ясно, че са раздадени над 3,2 млн. лева бонуси в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Екоминистърът Нона Караджова беше подготвила пълен списък на възнаградените служители от ведомството в отговор на депутатски въпрос. В списъка обаче се съдържаха освен сумите и ЕГН-тата на служителите, като цялата информация беше публикувана на сайта на Народното събрание и стоя там в продължение на няколко часа. В резултат на това някои от служителите подадоха жалби в Комисията за защита на личните данни.

Тази година стана ясно, че и политическият кабинет на Министерството на правосъдието също е получило бонуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Ако чиновниците ще получават една месечна заплата повече, то всички данъкоплатци би трябвало да са освободени един месец от данъци! Що за абсурд е това, я вижте докъде стигна Гърция с подобни жестове към чиновниците?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
Не трябва да има 13-та заплата. Наличието й е плод на много погрешна логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
FINTA
преди 13 години
И кво като. Аз като съм чиновник в частна фирма, да не би някой за мен да предвижда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още