IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Готови сме да подкрепим чужд инвеститор за изграждане на нова рафинерия

На 30 септември НЕК е внесла своя насрещен иск срещу „Атомстройекспорт“ пред съда в Женева, съобщи енергийният министър

11:18 | 06.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Трайков: Готови сме да подкрепим чужд инвеститор за изграждане на нова рафинерия

Българското правителство е готово да подкрепи голям инвеститор от Азербайджан или Казахстан, готов да изгради нова нефтена рафинерия у нас. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков тази сутрин по БНТ.

Той допълни, че за осъществяване на всеки голям проект в страната е необходимо съдействието на държавните органи, като съответните мерки са заложени и в Закона за насърчаване на инвестициите.

Всяка от страните Казахстан, Азербайджан и Узбекистан е „интересна за България“, каза Трайков, коментирайки току-що приключилото си посещение в тези страни.

По думите му  Азербайджан е естествен партньор на България по отношение на търговията с газ, тъй като между двете страни е само Турция.

„Очертахме перспективни области на сътрудничество, включително и с държавната нефтена и газова компания, която би могла да развие дейността си в България – в газоразпределението и нефтопреработката“, заяви министърът. „Малко известно е, че Грузия е от основните ни търговски партньори, за нея изнасяме почти толкова, колкото за САЩ”, посочи още Трайков.

Трайчо Трайков коментира и поскъпването на тока от 2013 г. заради необходимостта от закупуване на квоти за вредни емисии от ТЕЦ-овете. От думите му стана ясно, че след  разговори с ЕК страната ни и още няколко страни от ЕС са постигнали предварителна договореност нашите въглищни централи от 2013 г. да купуват 30%, а не 100% от квотите за вредни емисии, като постепенно този дял достигне 100% до 2020 г.

За да бъде направено обаче това изключение, до 30 септември е трябвало да бъде изготвен Национален план за развитието на електроцентралите, работещи с въглища. Планът показва как спестените от квоти пари ще бъдат инвестирани в инсталации за подобряване на екологичоста на производството си.

Планът е внесен в ЕК и в следващите няколко месеца предстоят разговори и уточняване.

„Убеден съм, че ще получим потвърждение, така че в резултат на тази промяна за въглищните централи повишението на цената на тока от 2013 г. да бъде не с 25%, а с 11%“, отбеляза Трайков. 

“В петък, 30 септември, Националната електрическа компания (НЕК) внесе своя насрещен иск срещу „Атомстройекспорт“ пред съда в Женева относно неизплатени средства във връзка с АЕЦ Белене”, съобщи министърът.  

Един от основните въпроси, който ще бъде обсъждан по време на новото удължаване на срока до 20 март 2012 г. за вземане на окончателното решение за АЕЦ Белене, ще бъде финансирането на проекта, подчерта енергийният министър.

Той допълни, че от руска страна отдавана е заявено, че са готови да осигурят финансиране „колкото е необходимо“ при „ниска лихва“, но сега „искаме да бъдат направени точни разчети и параметри“.

Трайков припомни, че едно от условията на българската страна е да има максимално голямо участие и на трети страни в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
vlado157
преди 12 години
За съжаления всеки инвеститор,който се запознае *** решения на управляващите веднага изчезва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
и от космодрум имаме нужда, че да може да си изстрелват глупостите направо в орбита, за да огряват цялата земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Само тези небивалици, както ги наричаш не знам точно как ще ме убедят да гласувам за едикой си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ivo0101
преди 12 години
Хора не бъдете наивни. По цял свят се разпродават рафинерии а Казакстанци, Азербайджанци или Иранци щели да строят. Това са пълни глупости. Не забравяйте, че идват ИЗБОРИ, нормално е на Бат Бойко екипа да дрънка такива небивалици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Internet
преди 12 години
Абе, защо Инвесторът не пише за прозрението на Трайчо Трайков, че чуждите и българскки капитали бягат от Българиа като от чумаво място и почти не останаха вече.Защо така, бе юнаци? Стегнаха ви от партията-ръководителка ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Xman1
преди 12 години
Този е ненормален............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още