IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 октомври

07:39 | 04.10.11 г.
Преглед на печата за 4 октомври

 КЗК ще разследва четири компании за картел при горивата

в. „Дневник“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва четирите най-големи доставчика на горива на пазара на дребно - "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България".

Това е записано в секторния анализ на ведомството, който беше публикуван със закъснение на сайта на комисията. Според доклада КЗК започва и проверка дали "Лукойл България" злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Потърсени за коментар, нито едно от засегнатите дружества не пожела да сподели гледната си точка за проверките. Според източник от антимонополната комисия вече са започнали по-щателни проверки в офисите на четирите компании.

БДЖ ще получи заем от Световната банка, ако увеличи приходите си

в. „Дневник“

Превозвачът "Български държавни железници" (БДЖ) ще получи заем от Световната банка, когато успее да събере достатъчно допълнителни приходи, за да може да плаща поне лихвите по старите си кредити. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков след среща между представители на правителството, ръководството на БДЖ и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Дянков обясни, че Световната банка е "възторжена" да се подпише окончателното споразумение за отпускането на кредита. Той обаче спирал процедурата заради големите дългове на БДЖ, които са около 800 млн. лв. Дянков добави, че кредитите не се обслужват от 2008 г.

Преди няколко месеца правителството и Световната банка подписаха меморандум за отпускането  на заем от 480 млн. лв. за  държавния превозвача, с който трябва да се покрият част от старите му задължения.


Армия от рекламни агенции обслужва ГЕРБ за вота

в. „Сега“

Общо 36 агенции обгрижват ГЕРБ на предстоящите президентски и местни избори, става ясно от публичния регистър на Сметната палата. Бройката е внушителна на фона на обявените само 44 агенции, ангажирани с двата вота.

За пръв път тази година партиите са длъжни в хода на кампанията да обявят пред Сметната палата и агенциите, с които работят. Това е изискване на Изборния кодекс, но в него няма посочен изричен срок, в който формациите са длъжни да обявят партньорите и дарителите си.

6 от обявените до вчера агенции, които работят с ГЕРБ, са социологически - "Фокус-Нунти" ООД, "ГФК България" ЕООД, "Маркет Линкс" ООД, МБМД ЕООД, НЦИОМ, "Сова-5" АД. Останалите са рекламни и сред тях са "ТВ Седем" ЕАД, "Ню Медия груп" АД, "Медиа груп" ООД, "Медиа Лайт" ЕООД. "Кривицки и Сие" ЕООД пък ще обслужва и ГЕРБ, и движение "Гергьовден".


Брюксел скочи за златото на Крумовград

в. „Стандарт“

Европейската комисия проверява законността на предоставената на "Болкан Минерал енд Майнинг" 30-годишна концесия за златодобив край Крумовград.

Комисарят по околната среда Янес Поточник е разпоредил пълно проучване на предоставеното от правителството разрешение на дъщерната компания на канадската "Дънди Прешъс Металс" да добие 25 тона жълт метал от находище "Хан Крум". ЕК ще провери дали златодобивът в Източните Родопи отговаря на екологичните директиви на общността.

Проверката тръгна след сигнал на гръцкия евродепутат Михаил Тремополис, че концесията е дадена, без да има изготвена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за цялото находище.

Екологична експертиза има само за хълма Ада тепе. Янес Поточник е изискал обяснения от българските власти и заявява в отговора до гръцкия евродепутат, че ако бъдат открити нарушения,

Еврокомисията няма да се поколебае да заведе дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. Община Крумовград и природозащитни организации също атакуват концесията пред Върховния административен съд, делото е насрочено за 19 октомври.


Кирил Рашков се стягал за банкер

в. „Стандарт“

Транзакции за покупка на дялове от български банки са открити в една от къщите на Кирил Рашков. Това съобщи Явор Гечев, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП. Интересът на Кирил Рашков към такива инвестиции е документиран от повече от 100 страници. Книжата са намерени в къщата на покойния син на Рашков - Иван.

Гечев не съобщи от кои банки се е интересувал Кирил Рашков. Той предал над 500 страници, намерени от активисти на БСП,  в прокуратурата в ранните часове на 26 септември. По думите му те били изхвърлени от къщата, която стоя неохранявана дни наред.


ВКС прави звено за анализи

в. „Новинар“

Върховният касационен съд ще сформира собствено звено за анализи, което ще изследва съдебната практика и при необходимост ще сезира ръководството на институцията за нуждата от тълкувателни решения за изчистване на противоречивата съдебна практика в страната. Това стана ясно след националното съвещание на магистратите в понеделник.

Председателят на ВКС Лазар Груев съобщи още, че до края на годината ще бъде издаден и анализ на делата за престъпления, извършени от организираната престъпност, за контрабандата и митническите нарушения. По думите му той трябва да служи като наръчник на магистрати с цел недопускане на противоречиви решения по еднотипни дела.


“Трансболкан Пайплай” е готова с оценката на „Бургас-Александруполис”

в. „Новинар“


Нов доклад за оценката на въздействието върху околната среда петролопровода „Бургас – Александруполис” е бил депозиран в екоминистерството. От там съобщиха, че документът е внесен от проектната компания “Трансболкан Пайплай”.

В петък беше крайният срок, в който докладът трябваше да бъде готов и предоставен на ведомството на Нона Караджова. В документа са съдържат алтернативни варианти за разтоварването на нефта от танкерите към тръбата. В последния вариант това трябваше да става на платформи вътре в морето.

ОВОС-ът има решаващо значение за това дали проектът за петролопровода ще се реализира на наша територия.

Това е четвъртия поред доклад на Трансболкан Пайплай, тъй като екоминистерството три поредни пъти връща оценките на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още