IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 октомври

07:40 | 03.10.11 г.
Преглед на печата за 3 октомври

Нелегалните цигари - почти колкото легалните
в. Дневник

Нелегалният пазар на цигари продължава да расте. Контрабандата в момента е около 40%, заявиха производители за "Дневник", като цитираха предварителните данни на годишното си проучване (окончателните ще бъдат публикувани скоро). През миналата година сивият пазар беше 35%, а за 2008 г. е 10%. Последвалото вдигане на акцизите обаче увеличи контрабандата, а заради отказ от пушене и преминаване към по-евтините тютюни се свиха и самите легални продажби на цигари.

КРС обяви търг за четвърти мобилен оператор
в. Дневник

Търг за четвърти мобилен оператор обяви Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Началната тръжна цена е 49.5 млн. лв., стъпката за наддаване - 1 млн. лв., а депозитът за участие - 2 млн. лв. Победителят ще получи разрешение за ползване на радиочестотен спектър за електронни съобщения чрез мобилна мрежа за 15 години. Това става ясно от съобщение в сайта на институцията.

В момента в България работят три мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком".

Решението за обявяването на търга за четвърти играч на пазара е провокирано от заявление на компанията "4ДЖИ КОМ" от началото на юли. В резултат на това КРС обяви, че набира "намерения" за участие в подготвяния търг, като интерес проявили 6 компании. Не се посочва обаче кои са те.

Кандидатите за работа ще минават през задължителен здравен преглед
в. Сега

Всеки кандидат за работа вече ще трябва да минава на задължителен медицински преглед за своя сметка. Промяната в Кодекса на труда вече беше одобрена от социалната комисия в парламента на първо четене. Досега в КТ беше записано, че всички работници и служители подлежат само на периодични профилактични медицински прегледи за сметка на работодателя. Той ще продължи и в бъдеще да плаща за тях.

Ходенето на лекар преди постъпване на работа сега е регламентирано в две наредби - за документите, необходими при постъпване на работа на лицата, и за задължителните предварителни и периодични прегледи, на които подлежат работниците. Според тях обаче тези прегледи са задължителни само при постъпване на работа за първи път, при започване на работа, свързана с вредни фактори, и при прекъсване на трудови правоотношения за повече от три месеца.

София събира едва 6% от глобите
в. Сега

За поредна година приходите на София от глоби за нарушаване на обществения ред, неправилно паркиране, замърсяване и пр. са плачевно ниски. От януари до август Столичният инспекторат е написал наказателни постановления за 215 380 лв., а реално са събрани едва 13 863 лв. - малко над 6%, става ясно от отчета му. И миналата година събираемостта бе около 6%. Основната причина продължава да е слабата нормативна уредба. Освен че столичани отказват да плащат глобите, понякога и районните кметове не издават наказателни постановления или намаляват санкциите.

3106 коли са вдигнати с паяк в резултат на контролната дейност на инспектората. Служителите са установили 3541 коли, излезли от употреба. След доброволно преместване от собствениците и принудително от инспекторите са се освободили 2684 паркоместа по тротоарите в града.

3700 ощипали хазната със 130 млн.
в. Стандарт

3700 заможни българи са скрили от държавната хазна данъци за над 130 млн. лв. Това показват ревизиите на Националната агенция за приходи само за две години на хора с имоти и коли, които не отговарят на официалните им доходи.

През 2009 г. и 2010 г. служителите на НАП са направили ревизии общо на 3700 богати българи, научи "Стандарт". При ревизиите са установени допълнителни данъчни задължения за над 130 млн. лв. Това означава, че укритите доходи от тези заможни граждани са над 1,3 млрд. лв. Всеки месец от НАП правят селекция на хората, които трябва да бъдат проверени. Сравняват се притежаваните от тях имоти и коли, начинът им на живот, с официално обявените доходи. Така се набелязват заможните хора, които може би крият данъци и трябва да бъдат проверени по-обстойно. При всяка от направените ревизии на богаташи през последните две години данъчните са установявали укрити доходи средно по над 350 000 лв.

Продават завод от първата жп линия
в. Стандарт

Частен съдебен изпълнител продава завода, обслужвал първата на Балканите жп линия Русе - Варна. Причина за продажбата на Локомотивен и вагонен завод - Русе, е дълг на собствениците му към банки. Първоначалната цена е 36 млн. лв. В нея освен сградите и земята са включени жп инфраструктура, собствен водоизточник и пречиствателна станция. Заводът е създаден през 1866 г., за да ремонтира влаковете, доставени за обслужване на първата у нас и на Балканите жп линия Русе - Варна. В съвременните години извършваше ремонти на локомотиви и влакове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още