IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на нови служители расте през септември*

В сферата на информационните технологии най-актуални са ръководните кадри, посочват компании за подбор на персонал

07:48 | 03.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Търсенето на нови служители расте през септември*

Търсенето на нови служители расте през септември в сравнение с отминалите летни месеци, показа проучване на Investor.bg сред водещи компании за подбор на персонал.

Най-търсените позиции през изминалия месец бяха кол център оператори, които да владеят на много добро ниво различни чужди езици, спедитори и специалисти „Логистика”, заяви Радостина Георгиева, консултант „Постоянни назначения” в „Менпауър България“. Тя посочи, че са били търсени и експерти, занимаващи се с визуално оформление и управление на магазини в сектора на модата, както и ИТ специалисти и разработчици.

В сравнение с месец август наблюдаваме раздвижване на търсенето на повече ръководни кадри като мениджъри „Проекти” в ИТ сферата, допълни Георгиева.

Има тенденция през септември, след като приключи периодът на отпуските, да се повишава броят на публикуваните обяви за търсене на нови хора, коментират и от JobTiger.bg. Най-много служители се търсят в секторите информационни технологии, компютърна техника – софтуер, както и в областта на продажбите, търговията и обслужванто на клиенти. Обяви има и за административни и обслужващи дейности.

Продължава да се наблюдава известен спад на търсенето във финансовия сектор като цяло, но като тенденция на годишна база се наблюдава известно раздвижване в бранша, допълват от компанията.

От Synectica посочват, че се търсят експерти в сферата на телекомуникациите, администрацията, транспорта и спедицията. Донякъде многото почивни дни през септември заради празниците са забавили наемането на нови хора.

През септември най-търсени бяха позициите в секторите "Образование и наука", "Производство", "Търговия и продажби",  "Инженеринг" и "Услуги", съобщи Деян Султов, управляващ съдружник в www.buljobs.bg. Той посочи, че най-много са се увеличили обявите за свободни работни места за учители и възпитатели с начална училищна педагогика.

Увеличават се и обявите и за производството, предимно за машинни оператори, монтажници, заварчици и шивачки. За сектор "Инженеринг" има интерес към технолозите за текстилната промишленост, организаторите на производството, инженерите в областта на промишленото строителство. Традиционно високо продължава да бъде и търсенето на софтуерни специалисти, допълва Султов.

Ръст в търсенето на програмисти

Прогнозата за ръст в търсенето на ИТ специалисти през септември беше оправдана, съобщават от фокусираната върху сектора компания Bulwork.

ИТ компаниите продължават да наемат програмисти (стандартно най-търсени са .Net програмистите, следвани от Java програмистите и PHP програмистите), QA, системни администратори, специалисти техническа поддръжка. Засилва се интересът и към програмистите на мобилни приложения (iPhone /iPAD, Android). В сравнение с август се търсят все повече специалисти.

 

*Новината е актуализирана в 13.40 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 03.10.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Vanesa
преди 12 години
Къде го това търсене? Всеки казва, че в сферата на ИТ имало голямо търсене на кадри- пълни глуспоти. Освен чат-пат програмисти никакви други квалифицирани кадри в тази сфера не се търсят. И то нека да отбележим, че това е само за София. Дори и в по-големите градове на страната търсенето на ИТ кадри е нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Има само един реален растеж - на молбите в бюрата по труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Че растежа в търсенето е бля, бля, е ясно. Но дадения от теб пример не го показва. От него ясно се вижда как някоя "мамина душица" и "послушко" ще бъде внедрен в държавната администрация, докато го/я/ обучат как се взимат и рушвети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
kranc_mk
преди 12 години
ПЪЛНИ глупости.Пример:http://***.***.bg/f1260370Какво търсене каква заетост е това.В тази скапана държава да си инженер, архитект или доктор е СРАМ.По добре е да чистя кофите ще печеля повече пари.Вижте живота реално.ЕМИГРАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още