IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените цени с 1% спад през август

Показателят поражда очаквания за продължаване на дефлацията и при потребителските цени

11:44 | 30.09.11 г.
Производствените цени с 1% спад през август

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар отчита 1% спад на месечна база през август 2011 г., показват данни на НСИ.

Данните са индикатор за продължаване на спада на индекса на потребителските цени, който през август 2011 г. се понижи с 0,3%.

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1,9%, и в преработващата промишленост - с 1,4%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са на равнището от предходния месец.

В преработващата промишленост по-значително намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 2,1%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,6%, а увеличение е регистрирано при производството на химични продукти и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 6,6% през август 2011 г. в сравнение със същия месец на 2010 г. Цените се увеличават в добивната промишленост - със 7,7%, в преработващата промишленост - с 9,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо август 2010 г. е отчетено при: производството на хранителни продукти - с 15,3%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 10,8%; производството на химични продукти - с 9,5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,8%.

                       Индекс на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2005 г. = 100)


черна линия - промишленост общо, розова линия - добивна промишленост, жълта линия - преработваща промишленост, синя линия - производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ
източник: НСИ


Общият индекс на цените на производител (включително износните цени) през август 2011 г. намалява с 1,3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0,7%, в преработващата промишленост - с 1,7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 3,4%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1,1%, и при производството на тютюневи изделия - с 0,5%, а увеличение е отчетено при производството на химични продукти - с 0,5%, при производството на хранителни продукти и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0,3%.

Общият индекс на цените на производител през август 2011 г. се увеличава със 7,0% в сравнение със същия месец на 2010 г.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 8,5% спрямо август 2010 г. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на хранителни продукти - с 13,7%, при производството на основни метали - с 12,2%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,2%, а намаление се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,9%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още