IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината работодатели не планират увеличение на заплатите

Едва една четвърт от мениджърите смятат, че индексирането на доходите трябва да се обвърже основно с производителността, сочи проучване на БСК

11:48 | 30.09.11 г.
Повече от половината работодатели не планират увеличение на заплатите

Експресно проучване сред членовете на Българската стопанска камара, направено през септември, сочи, че 55% от мениджърите нямат намерение да увеличават заплатите през следващата година, 29% планират увеличение, докато 16% все още се колебаят, съобщиха от камарата.

Изследването има за цел да разкрие нагласите на управленските екипи за новите осигурителни прагове по браншове и дейности, чието договаряне по браншове приключи миналата седмица.

Според 51% от работодателите, които не предвиждат увеличение на работните заплати, основна причина за решението им е влошеното финансово състояние на фирмата или бранша, в който оперират.

За 38% от запитаните трудностите идват от огромните вземания, които очакват да получат от доставчици или контрагенти, включително от държавата и общините по линията на неразплатени обществени поръчки.

Над 30% от работодателите се отказват да вдигат заплатите поради опасенията, че не се очакват подобрения на икономическата среда в страната. Само 8% от мениджърите са посочили, че възнагражденията в предприятието са на достатъчно високо ниво и не се налага индексация в този момент.

За минималните осигурителни прагове

На въпроса дали е необходимо да се определят минимални осигурителни доходи по браншове и длъжности 53% от анкетираните не смятат, че това трябва да се прави. На противното мнение са 35% от хората, а 12% се затрудняват да преценят.

Преобладаващата част (37%) от одобряващите договарянето на тези прагове смятат, че за 2012 г. не трябва да има увеличение на осигурителните прагове, като се запазят на нивата от тази година.

Интересна идея представят 41 на сто от хората, които смятат, че договарянето на минималните доходи трябва да става на ниво предприятие. Анкетата потвърждава искането на стопанската камара минималните прагове да не се налагат административно от министъра на труда за икономическите дейности, в които няма подписани споразумения между съответните браншови работодателски и синдикални организации.

Подобна мярка ще доведе до закриване на работни места в потърпевшите икономически сектори, припомнят от камарата.

Последна актуализация: 19:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още