IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът разреши на МВР да събира дарения

От следващия месец тръгва специален сайт с публичен регистър, където ще се вписват основните реквизити по договорите за дарения

12:07 | 29.09.11 г. 2
Парламентът разреши на МВР да събира дарения

Министерството на вътрешните работи (МВР) и занапред ще може да получава дарения, реши парламентът.

Със 17 гласа "за", 59 "против" и 13 "въздържали се" депутатите отхвърлиха предложението на Христо Бисеров от ДПС даренията да отпаднат като приходно перо в бюджета на вътрешното ведомство, а то да бъде само на бюджетна издръжка, предаде БТА.

Справка за първите 6 месеца на тази година показва, че приходите на МВР са около 3,8 млн. лв. От тях по сметките на министерството от общините са постъпили дарения за 141 249 лв., от държавните институции - 132 126 лв. и от търговските дружества с държавно общинско участие - 2,5 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са от една фирма, изцяло собственост на МВР. За същия период даренията от физически лица, както показват данните, са за над 1 млн. лв.

„Не може МВР да получава пари от бюджетни организации и не е нормално една трета от даренията да са от физически лица“, мотивира своето предложение Христо Бисеров.

Абсурдно било и министерството да има фирма, чиято единствена задача е да дарява средства на вътрешното ведомство, посочи той. И се позова на вече известната практика частни лица да даряват, за да получават закрила.

"Ако измененията бъдат приети, ще доведат до невъзможност МВР да бъде бенефициент по международни програми", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев. Той посочи, че в момента във ведомството постъпват средства по програма за солидарност по управление на миграционните потоци и те се завеждат именно като дарения.

За да бъде гарантирана прозрачността, в МВР има организация, която осигурява водене на отчетност и недопускане на злоупотреби, увери още Димитър Георгиев. Тези вътрешни правила давали възможност министерството да получава дарения от общини и държавни предприятия във връзка с функции по осъществяване на държавната власт.

Освен това, от началото на октомври ще заработи и специален сайт - публичен регистър, в който ще се вписват основните реквизити по договорите за дарения.

В кулоарите на парламента заместник-министърът уточни, че даренията за МВР са намалели с 40 процента от началото на годината. Той добави, че няма информация ведомството да е субсидирано от фирми, свързани с Кирил Рашков или от хора от неговото обкръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
спират ме за превишена скорост, правя дарение на мвр и ме пускат с дарителен фиш в ръка. колко по-бързо от актове, глоби е всичко това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Мафията ще продължи да храни МВР-то с подставени лица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още