IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 септември

07:55 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 септември

Kризата промени управлението на парите на богатите банкови клиенти

в. Дневник

Богатите клиенти на банките също изпитват влиянието на кризата. Ограничаването на инвестициите на фирмите и на потреблението на домакинствата намира израз и при управлението на личното богатство на състоятелните банкови клиенти. Това стана ясно по време на финансовия форум

MySuccess.bg in Finance, организиран от списание Enterprise. Една част от богатите клиенти теглят личните си спестявания и с тях финансират текущо бизнеса си, други ограничават фирмените инвестиции, като влагат средствата в банков депозит, обясни Иван Джонов, директор „Частно банкиране“ в Уникредит Булбанк. В различните банки праговете за предоставяне на услугата частно банкиране са различни, като границите в сектора са доста широки. За Уникредит Булбанк прагът за финансови активи (вложения в депозити,  взаимни фондове, облигации, акции), държани в банката, е 350 000 лв., в Банка ДСК той е 50 000 лв.

Общините ще възлагат на свои фирми само управлението на сметища

в. Дневник

Общините ще могат да възлагат на свои фирми договори без конкурс само за управлението на сметища и за дейностите по рециклиране на отпадъци. Избягването на Закона за обществените поръчки няма да важи за събирането на боклука и чистенето на улиците, както и за какъвто и да било друг вид комунални дейности. Това решиха депутатите от комисията по икономическа политика при второто четене на измененията в Закона за обществените поръчки в сряда.

В момента общините могат да възлагат без конкурс работа на общински предприятия, но не и на фирми, регистрирани по Търговския закон. Правителството предложи промяна в закона, която дава право на местните власти да избягват процедурите по обществени поръчки, когато искат да сключат договор със своя фирма за събиране на отпадъци, сняг, чистене на улиците и управление на депа за боклук.

Просветният министър прати преподавателите на работа в БАН

в. Сега

Всеки преподавател в университет да работи задължително в БАН минимум 6 месеца по време на творческия си отпуск. Екстравагантната идея е предложил акад. Благовест Сендов на просветния министър Сергей Игнатов, който вчера посети Института по математика при БАН. От думите на министъра стана ясно, че подкрепя това предложение.

"Голяма наша слабост е, че поради многото университети и други исторически особености можем да говорим, че имаме провинциализъм тук-таме в българските университети", коментира Игнатов. "Акад. Сендов смята, че именно БАН може да изиграе решаваща роля в борбата с този провинциализъм, като задължително всеки преподавател работи и публикува статии в реномирано списание на академията", обясни просветният министър. Игнатов не обясни подробно как практически ще се осъществи идеята.

Дадоха ход на делото на „Лукойл”

в. Новинар

Тръгна делото на „Лукойл” срещу митниците. Софийският административен съд даде ход на процеса, но отложи първото заседание за 9 ноември след няколкоминутна среща на страните. Магистратите се съобразиха с искането на вещите лица да бъде удължен срокът за изготвяне на експертиза по делото. В края на август стана ясно, че "Лукойл Нефтохим" ще използва всички процедурни възможности да протака делата срещу митниците за отнетите лицензи за управление на акцизни складове.

Първоначално от рафинерията настояваха за подробна експертиза, която би отнела месеци. Съдът обаче отхвърли тази възможност и назначи по-опростена процедура, която бе сведена до няколко въпроса – къде в рафинерията в Бургас и на терминала "Росенец" трябва да има измервателни уреди, къде са поставени досега и къде не са, какъв е нормалният срок за монтажа им и колко струват. Самото дело пък може да приключи едва през 2013 г.

“Палките” смъквали хилядарка за ден

в. Стандарт

Между 500 и 1000 лева дневно са си докарвали катаджиите, които следят трафика по столичните караулки. Това показват данните от разследването срещу 17-те униформени, закопчани при акция "Палките 2". Пътните полицаи са работили на 8-те контролни пункта около София. Всяка смяна на караулката си е деляла поравно заработеното, като всеки от катаджиите е прибирал в джоба си суми, най-малката от които е 50 лева, научи "Стандарт".

Анонимка в интернет изяла главата на катаджиите рекетьори в столицата. Ужилен гражданин се оплакал от сайта на МВР срещу корупцията. Разследването установило, че бандата подкупни ченгета печелели най-здраво през лятото - особено когато шосетата са били натоварени с турски гастарбайтери, прибиращи се към родината си от Западна Европа. Голяма пачка падала и от шофьорите на тирове, които преминават транзит през българска територия.

Румънци пълнят куфари с чушки

в. Стандарт

Румънци изкупуват за туршии българските чушки. Изключителен оборот завъртяха производителите на пипер от Каварненско и Шабленско. Цели автобуси с румънски туристи, които бяха по родното Черноморие през последните почивни дни, на път за дома спираха на крайпътните пазари и си купуваха цели чували с шабленската капия.

Производителите са категорични, че пиперът им е с изключително качество, а самите туристи споделяха, че цената му е доста по-ниска от родното им производство, а и вкусовите му качества били по-добри. Килограмът на есенния зеленчук се предлага по левче, но румънците си купуваха цели чувалчета от по 10 кг. Повечето от печените търговци пък предлагат отстъпки за най-смелите, които се престрашат да вземат над 20 кг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още