IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Личните лекари искат да могат да се отказват от пациенти

Общопрактикуващите лекари искат да се защитят в случай на неоснователен тормоз от страна на пациенти, поясняват от съсловната им организация

18:04 | 28.09.11 г.
Личните лекари искат да могат да се отказват от пациенти

Личните лекари искат да имат възможност сами да отписват пациенти от листата си с едномесечно предизвестие. Предложението е на  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и е представено пред Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и парламентарната комисия по здравеопазване, съобщиха от организацията.

Виктория Чобанова, секретар на съсловната организация, обясни за Investor.bg, че става въпрос за единични случаи, при които пациенти тормозят личните си лекари. „С предложението искаме да сме равноправни. Пациентите могат два пъти годишно да сменят личния си лекар, а ние нямаме право да се защитим в определени ситуации“, коментира Чобанова.

Сдружението е регистрирало няколко случаи на неоснователен тормоз на пациенти над общопрактикуващи лекари. Показателен е един от тях – на лекар, който е заплашван с физическа саморазправа от страна на неосигурен пациент, прегледан извън работното време на медицинското лице.

В тази връзка от сдружението на общопрактикуващите лекари искат да отпадне 24-часовият ангажимент на личния лекар за осигуряване на непрекъснатост на медицинските грижи. Виктория Чобанова обясни, че с въвеждането на дежурни кабинети, в които пациентите да бъдат преглеждани през нощта и в почивните дни, проблемът не е отпаднал. Дежурни кабинети няма в много от по-отдалечените места на страната. На практика, населението там разчита изцяло на обслужващия ги общопрактикуващ лекар, поясни Чобанова, като допълни, че около 20% от населението няма достъп до 24-часова медицинска помощ.

От сдружението настояват още да се въведе избор на личен лекар един път годишно - от 1 до 31 декември, както и да отпаднат фиксираните дни за посещения на новородените. Според съсловната организация това изискване е неприложимо, защото в първите 24 часа след раждането си детето все още няма ЕГН и не е записано при личен лекар. Възможният вариант е до 28-ия ден от раждането на детето то да бъде посетено в дома му от лекар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още