IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите поръчки в промишлеността се повишават, но за сметка на запасите

През септември рязко се увеличават предприятията с финансови проблеми в търговията на дребно, като делът им нараства от 15% на 45%, показват данни на НСИ

11:46 | 28.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Чуждите поръчки в промишлеността се повишават, но за сметка на запасите

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през септември остава на нивото на дългосрочната средна за показателя и почти не се променя спрямо предходния месец.

Макар и по-резервирани, очакванията за продажбите и поръчките към доставчиците за следващите три месеца остават оптимистични.

Основният фактор, затрудняващ бизнеса в търговията на дребно, е несигурната икономическа среда. През септември рязко се засилват финансовите проблеми на предприятията, като само за един месец относителният дял на посочилите финансови проблеми се повишава от 15,3 на 45,2%.

По отношение на продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се повишава с 0,6 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на малко по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

По-благоприятни са и оценките за настоящото търсене на услуги, но очакванията за следващите три месеца са по-песимистични. По отношение на персонала не се предвижда увеличение през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в отрасъла.

Анкетите не регистрират очаквания за покачване на продажните цени през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още