IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните у нас се увеличили с над 85% за три години

Пазарът на труда в България е под натиска на безработните и обезкуражените с ниско образование и квалификация. Бизнесът пак призовава за реформи

13:22 | 26.09.11 г. 6
<p>
	<em>Илюстрация: sxc.hu</em></p>

Илюстрация: sxc.hu

С 85,1% са нараснали безработните лица от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2011 г. За същия период са се увеличили с 53,1% и т. нар. обезкуражени лица (трайно безработните, които не си търсят работа, защото се съмняват, че биха намерили). Това показват резултатите от анализ на пазара на труда, изготвен от Българската стопанска камара (БСК).

Голяма част от безработните и обезкуражените лица са с ниско образование и квалификация, което пък оказва натиск върху пазара на труда и равнището на заплащане в цели браншове, неизискващи високи професионални компетенции, посочват от камарата.

Анализът установява увеличение и на обезкуражените лица с висше образование. През 2010 г. техният брой е достигнал близо 11 хил. души при малко над 8 хил. души през 2009 г.

Изводите сочат, че се поддържа контингент от безработни и трайно безработни лица, който периодично се включва в програми за обучение или субсидирана заетост, но при липса на подобни програми тези хора остават извън пазара на труда.

Застрашително намалява и заетостта в България, която през второто тримесечие на годината е паднала под 60% при приета цел в Лисабонската стратегия от 70 на сто, се посочва още в изследването на БСК.

Почти една четвърт от работната сила са наети в обществения сектор. Според експертите на камарата 7,4% от всички заети са в държавната администрация при 7,1% средно за държавите от Европейския съюз.

Независимо от ръста на работните места в обществения сектор броят на съществуващите и новооткритите работни места в страната намалява с 6,2%, посочват от БСК. За две години работните места са намалели с 262 868, броят на заетите - с 319,6 хил. души, броят на наетите – с 287,3 хил. души, а броят на самоосигуряващите се – с почти 36 хил. души.

Резултатите от анализа са на фона на намаляващото активно население на страната, отчетено при последното преброяване в началото на тази година. Около една четвърт от населението е в надтрудоспособна възраст, припомнят от камарата. Най-голям пик на работната сила е отбелязан през 2008 г. – над 3,504 млн. души, след което се поддържа трайна тенденция на спад. Само за второто тримесечие на 2011 г. спрямо второто тримесечие на 2010 г. то е намаляло с над 42 хил. души. Като основна причина от БСК посочват растящата емиграция.

Представителите на БСК предупреждават за влошено качество на съществуващите и новооткритите работни места. Анализът на пазара на труда показва, че над 60% от заетите са в сектори с ниска добавена стойност и ниско ниво на възнагражденията като охранителна дейност, търговия, услуги, ресторантьорство, както и селско стопанство, обществен сектор и държавно управление.

Разкриването на качествени работни меса зависи от инвестициите в икономиката, които непрекъснато намаляват. Инвестициите, измерени като бруто капиталообразуване в основен капитал, се сриват от 23,3 млрд. лева през 2008 г., на 19,7 млрд. лева през 2009 г. и до 16,5 млрд. лева през 2010 г. Дори през първото тримесечие на 2011 г. достигат едва 3,1 млрд. лева и са по-малко от тези през първото тримесечие на 2010 г.

Изводът на БСК е, че са необходими реформи на пазара на труда и трудовото законодателство. Затова и предложенията на бизнеса са насочени в посока към внедряване на електронно правителство по модела на Естония, което ще позволи на държавата да намали броя на заетите в административното обслужване и ще ограничи разходите за администрация. От БСК предлагат също да се усъвършенстват и модернизират услугите за гражданите и фирмите, да се подобри бизнес климатът и да се ограничи корупцията.

Сред мерките, които трябва да се предприемат за реформирането на пазара на труда, е и ускоряването на усвояването на средствата по оперативните програми, като се засили наблюдението и се анализира текущото изпълнение на проектите. Бизнесът настоява за санкциониране на длъжностните лица, реализирали закъснения и пропуски в изпълнението на проектите. Отново се настоява и за прехвъряне на управлението на проекти на частния сектор, като се спазва конкурсният принцип.

Според БСК е необходимо да се насърчават инвестициите в разкриване на нови качествени и устойчиви работни места чрез целева политика за привличане на инвестиции в икономически дейности за дълбочинна преработка на български суровини, материали и продукти, заместващи внос или генериращи експортен ресурс, и за създаване на по-висока добавена стойност, вкл. за големите чуждестранни инвеститори, присъстващи на нашия пазар, за прехвърляне на част от тези дейности в България.

Друга препоръка е да се задълбочат връзките между образование и бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Разбира се че са умни! Личи от автобиографиите им .Те много добре знаят какво искат. Искат ГОТОВИ ЗАВЪРШЕНИ КАДРИ, ПРИ ТОВА БЕЗПЛАТНО ! Няма лошо да искаш но ..."сиренето струва ПАРИ" които или нямат, или не искат да дадат! Констатациите им иначе са верни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Robert Lucas
преди 12 години
Данев: Завършва Технически университет в София през 1959-1965 година. Работи в БАН, Институт по техническа кибернетика. Защитава дисертация "Управление на многосвързани системи". Специализира в Академия на науките - Москва. През 1979-1980 г. - специализация в Университет Хановер. През 1981 година постъпва на работа в Българска индустриална асоциация, сега (БСК). Изпълнителен директор на лизингова компания "Интерлийз" АД. Член е на съветите на директорите и надзорен съвет на крупни търговски дружества. Дончев: завършил Държавната академия за нефт и газ в Москва и УНСС. От 1978 до 1990 г. работи в "Газстроймонтаж". През 1991 г. заедно със свои колеги създава "Овергаз".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
"Работодателите" от БСК да не се правят на много умни, а да поемат инициативата за съвместни програми с образователните институции за развитие на такива кадри, каквито им трябват. В България индустрията системно отказва да си сътрудничи с висшите учебни заведения, независимо частни или държавни - е как да има квалифицирани кадри тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ASTIN
преди 12 години
Та в този дух колко % е безработицата у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"Друга препоръка е да се задълбочат връзките между образование и бизнес."...Добре де..!!!!!!???...Някой да не им е ЗАБРАНИЛ, да задълбочат връзките си с образованието!!!? Със закон ли искат да принудят хората какво образование да изберат!!? Да развържат кесии, за търсените специалисти и хората ще изберат да изучават съответните търсени специалности! Да предложат договори за щедри стипендии ! Да строят и спонсорират професионални училища! Или под задълбочаване, се разбира нови разходи от хазната / т.е работника и служителя да си плаща за да има възможността да ги обогатява!!?/....Странни идеи имат тия от БСК !..:)) щЕ СИ УЧАТ ХОРАТА ТОВА, КОЕТО ИМ НОСИ ПАРИ!!!! АКО ТИЯ МИШОЦИ НЯМАТ то завършващите ще търсят реализация в чужбина при истинския бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
това е резултатът от неолибералната пропагадна политика на това правителиство и в частност на подставената марионетка Дянковно изненадите тепърва предстоят - още нищо не сте видели - ако си мислите че това е бедност изчакайте до 1-2 години - ще останве още по-зле а междувремнно как мислите смешникът Дянков си пълни бюджетните дефицити - с разпордаване на държавата и с парите на българите от здравеопаване и с еврооблигащии - така му нареждат господарите от Световната банка !!! БГ се управлява от шайка от зад Океана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още