IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 септевмври

07:35 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 септевмври

Банки поемат управлението на "Алма тур"
в. Дневник

Банките - кредитори на туристическата агенция "Алма тур БГ", може да поемат контрола над нея, след като дружеството спря работа заради "временни финансови затруднения". Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка (част от групата на "Химимпорт") са поискали да се изпълни залогът върху туристическата фирма, срещу който тя е получила заем от общо около 13.25 млн. евро.

Двете банки са поискали с молба до Агенцията по вписванията да бъде назначен посочен от тях управител на "Алма тур БГ", както е по закон, става ясно от Търговския регистър.
За финансовите проблеми на "Алма тур" се заговори в началото на месеца, след като от авиокомпанията "България ер" (също от групата на "Химимпорт") отказаха да изпълнят чартърни полети по програмата на едно от дружествата от групата "Алма тур флай".

Е-правителството се отлага за 2013 г. въпреки ултиматума на премиера
в. Сега

Въпреки че премиерът Бойко Борисов даде ултиматум до 6 месеца да се изгради ефективно електронно правителство и предупреди министрите си, че ще уволни всеки, който го саботира, вчера стана ясно, че е-правителството се отлага за 2013 г. Ще чака по-добри времена и разширяването на електронните услуги за бизнеса и гражданите в общините. Това се разбира от съобщение на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), цитирано от "Медиапул".

Изпълнителят на най-големия проект на стойност 18.4 млн. лв. за електронното правителство - транспортното министерство, признава, че срокът се удължава с една година заради обжалване на тръжна процедура за избор на консултант. Проектът трябва да свърже в една система около 100 административни услуги, сред които имотния и търговския регистри, кадастъра и личните данни от системата на гражданска регистрация. Той обаче изостава значително от графика заради обжалване на избора на консултант по проекта - "Д енд Д консултинг", признаха от транспортното ведомство.

Купувачът на "Булгартабак" все пак може да затваря фабрики
в. Сега

Въпреки уверенията на управляващите, че бизнесът на "Булгартабак" ще се запази за следващите 10 г., вчера стана ясно, че новият собственик на тютюневия холдинг офшорката "БТ Инвест" ще може да затваря фабрики за по една година. При това без ясни правила според председателя на синдикат "Тютюнева промишленост" към КТ "Подкрепа" Юли Манолов. Ако работата в предприятието не бъде възстановена след година, купувачът ще трябва да плати на държавата 50% от цената на акциите му, която няма да е висока, ако дружеството бездейства дълго.

В доклада на Агенцията за приватизация, с която се предлага сделката, дори било записано, че тази опция се приема заради силния синдикален натиск, който създава голямо обществено напрежение и несигурност за производството. Със същите аргументи е прието и искането на купувача неустойката за килограм неизкупен тютюн да падне от 3.40 лв. на скромните 1.70 лв. в окончателния вариант на договора.

Еднодневки гонят руските инвеститори
в. Стандарт

Има интерес към България от страна на руски инвеститори, но заради фирми-еднодневки, някои се отказват. Това заяви в отговор на въпрос на агенция Стандарт Нюз, има ли интерес към България от страна на руския бизнес, съветникът в посолството на Руската федерация Сергей Фошкин.

"Интересът е по отношение на недвижимите имоти и минералните води в България - Велинград, Сапарева баня. Лошото обаче е, че някои от инвеститорите не извършват проверки, а създават директни контакти и в един момент биват излъгани", сподели Фошкин.

Тотю Младенов: 35 лв. е максимумът за детски надбавки
в. Стандарт

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че в момента максимумът за детски надбавки е в размер на 35 лв. Запитан ще бъдат ли повишени детските, той обясни, че в момента не може да се коментира, тъй като не е гледана макрорамката на бюджет 2012 г., което ще се случи в края на идния месец. Младенов отбеляза още, че България е страната с най-високо платено майчинство и добави, че в Европа се дебатира намаляването на платеното майчинство.

Министърът бе гост на празника на Добрич и направи символична първа копка на общностен център за деца и възрастни в квартал "Изгрев" в Добрич. Той заяви, че проектът, спечелен от общината е на стойност малко над 1 200 хил. лв., като в общностния център ще работят 51 специалисти и ще обхванат деца и техните родители от малцинствата на възраст от 0 до 7 години.

11 000 души с бг гражданство за половин година
в. Новинар

Близо 11 450 души са получили българско гражданство от началото на годината. Това показва справка на правосъдното министерство, цитирана от „Медиапул”. По-бързото разглеждане на молбите на чужденците, които искат да станат българи, бе един от приоритетите на ГЕРБ, а бившият министър без портфейл Божидар Димитров отговаряше за българите в чужбина. През 2010 г. правосъдното ведомство е одобрило 14 948 молби за гражданство. 125 са се отказали от такова. През 2009 г. броят на уважените молби от българската страна са едва 9000, а през 2008 г. още по-малко – малко над 7000.

Така от началото на 2011 г. до средата на септември одобрени за българско гражданство са точно 11 441 души. Най-много са тези с български произход. Такива са 10 985 от кандидатите. Те са предимно от Македония и Молдова. Македонците, които искат български паспорт, са близо 5500, а молдовците с български корени – едва 1593.

Сините към ЦИК: Свалете пътните табели с надпис „Бургас”
в. Новинар

Всички табели с надпис "Бургас" да бъдат премахнати от пътищата в цялата страна и от влаковете, защото са незаконна предизборна агитация. За това настояват в жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) партиите от Синята коалиция и ОДС. Синята коалиция е преброила над 33 табели с името "Бургас" само по пътя от Бургас до София.

Десните се позовават на решение на комисията от 31 август, според което името на морския град е наименование на партия и единствено тя има правото да го използва за участие в местния вот. Абсурдността на решенията на ЦИК се подсилва и от факта, че само една партия в Бургас има правото да ползва името на града, а в Плевен всеки може да включи името на кандидата за кмет на СДС Найден Зеленогорски в каквато си иска местна коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още