IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синята коалиция иска премиерът да обясни къде е заемът за реформа в железниците*

Очаква се да бъдат закрити между 20 и 30 губещи линии, съобщи министър Ивайло Московски

10:22 | 21.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Синята коалиция иска премиерът да обясни къде е заемът за реформа в железниците*

Синята коалиция поиска премиерът Бойко Борисов да обясни пред парламента ситуацията със спрения от Световната банка заем за реформа в българската железница. Това каза от името на парламентарната група нейният съпредседател Иван Костов, предаде БТА.

Костов посочи, че реформите в железниците са били спрени от министър-председателя след среща с транспортните синдикати и "кашата е забъркана на най-високо ниво". Поради това той призовава Борисов да дойде в парламента и да каже как ще излезе от тази ситуация.

По думите на Костов още на 19 май, когато в парламента е гласувана смяната на министъра на транспорта Александър Цветков, той е предупредил, че Световната банка ще откаже парите за БДЖ.

Според Костов железницата е стратегически въпрос на националната сигурност и премиерът трябва да отговори как правителството ще води политика на национална сигурност. Сините се интересуват как Министерският съвет ще възстанови и запази железопътния транспорт, какво ще прави в този сектор, който е изключително важна част от европейски транспортни коридори и от интермодалните връзки.

Костов посочи, че ако премиерът не дойде да каже какво ще прави правителството, от Синята коалиция ще внесат питане и ще поискат разисквания.

В началото на годината транспортното министерство обяви, че преговорите за близо 600 млн. лв. заем от Световната банка за БДЖ и НКЖИ са в напреднал етап, но парите ще бъдат получени срещу реформи и съкращения. Очакваше се от този кредит БДЖ да получи до 460 млн. лв., а НКЖИ - до 140 млн. лв.

Преди дни представители на синдикатите заявиха, че преговорите за кредита между железницата и финансовата институция са провалени, а в железниците се готви стачка. Тогава председателят на Съвета на директорите на Холдинг "БДЖ" Владимир Владимиров опроверга твърденията, че железниците няма да получат заема.

Възможно е да бъдат закрити между 20 и 30 губещи линии, заяви преди заседанието на кабинета транспортният министър Ивайло Московски. „Много от губещите дейности на железниците, заедно с хората, които се занимават с тях, ще бъдат прехвърлени към частния бизнес“, твърди министърът.

*Новината е актуализирана в 11.23 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още